Bergens Tidende

Prester brukt i svindelfor­søk

Navnet til flere av prestene i Sogndal har blitt brukt i svindelfor­søk.

- Marthine Frantzen Dalvik marthine.frantzen.dalvik@bt.no

Sokneprest Vegard Bondevik Lie er en av prestene i Sogndal kirke som har blitt utsatt for svindelfor­søk. Saken ble først omtalt i Sogn Avis.

Navnet hans ble brukt i en svindelmai­l som spurte mottakerne om å kjøpe gavekort. Mailen ble sendt til flere personer.

Skriver på nynorsk

– Jeg sitter i diverse menighetsr­åd. Mailen ble sendt til flere av sokneråden­e mine og kollegaer av meg. Det er folk jeg regelmessi­g sender mail til, sier han.

– Jeg fikk tekstmeldi­ng fra noen som hadde fått mail fra meg. De mistenkte at dette ikke stemte.

I mailen ble folk spurt om å kjøpe digitale gavekort på nettet. Dersom folk svarte på mailen fikk de tilsendt en lenke til gavekorten­e. Noen personer ble lurt, og disse forholdene ble anmeldt til politiet. Lie påpeker at flere forsto at mailen ikke var fra ham, fordi den var skrevet på bokmål.

– Jeg er en forkjemper for bruken av nynorsk. Jeg skriver som regel på nynorsk.

– Det går utover tilliten

Dette er ikke første gangen menigheten blir utsatt for slik svindel.

– Vi hadde en runde i fjor med noe liknende. Vi er redde for at det kommer til å øke. Det er ubehagelig. Det er en litt trasig bekreftels­e på at ting skjer som man ikke har kontroll på. Det går utover tilliten vi har til hverandre.

Navnet til en kollega av Lie, sokneprest Andreas Danbolt, ble også brukt i en liknende svindelmai­l. Danbolt forteller at han anmeldte saken til politiet.

– Det var noen som bor i området som tok kontakt med meg på telefon og lurte på om jeg hadde sendt dem en e-post. Og det hadde jeg da ikke gjort.

I dialog med politiet

Danbolt har vært i kontakt med flere mottakere av mailen.

– Jeg ba to av dem om å anmelde det til politiet, og det har de gjort. Etter anmeldelse­n har han vært i dialog med nettpatrul­jen til politiet.

– Dialogen pågår fortsatt. De har gitt noen anbefaling­er om hva vi bør gjøre. Vi har fulgt anbefaling­ene og publisert på hjemmeside­n til kirkekonto­ret at det har blitt sendt ut falske e-poster.

Han oppfordrer folk til å være kritiske dersom de får slike eposter.

– Det er et tillitsver­v vi har som prester, så det er veldig synd at navnene våre blir brukt i svindel. Jeg oppfordrer folk til å stoppe opp og være kritiske når de får slike e-poster.

 ?? ANITA INSTEFJORD/KYRKJA I SOGNDAL ?? Sokneprest Vegard Bondevik Lie ble utsatt for svindel.
ANITA INSTEFJORD/KYRKJA I SOGNDAL Sokneprest Vegard Bondevik Lie ble utsatt for svindel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway