Bergens Tidende

Friele-villa solgt på tvangssalg for 50 millioner kroner

Villaen på Hjellestad er blant de dyreste boligene i Bergen.

- Bendik Støren bendik.storen@bt.no

Berent Frieles villa på Hjellestad er tvangssolg­t. Prisen ble 50 millioner kroner. Det viser en kjennelse fra Hordaland tingrett.

Kjøperen er bergensinv­estoren Bjarne Johan Øen.

– Jeg har ingen kommentar, sier Øen om kjøpet.

Øen har tjent gode penger på eiendomssa­lg de siste årene. I 2022 solgte selskapet MTB Captial, som Øen eier en tredjedel av, store deler av eiendomspo­rteføljen sin.

Samlet salgsverdi var i underkant av tre milliarder kroner, opplyste Bjarne Johan Øen da. Han mente timingen på salget var god.

– Dagligvare­eiendommer kom jo faktisk styrket ut av pandemien, uttalte Øen da.

– Gevinsten skal vi prøve å forvalte best mulig. Vi legger ikke skjul på at vi har litt tørt krutt på lager om de rette investerin­gsmulighet­ene byr seg, sa Øen da.

Advokat Christian Grahl-Madsen sto for gjennomfør­ingen av salget. Han er fornøyd med resultatet.

– Jeg føler dette har kommet ganske bra ut. Det er et ganske snevert marked for eiendommer i Bergen med prisantydn­ing på 50 millioner og oppover, sier han.

Ifølge Grahl-Madsen har fem personer vært på visning på eiendommen. Eiendommen har ikke vært annonsert på Finn eller liknende. Isteden har ryktet gått, ifølge advokaten.

– Jeg har fått en del henvendels­er, og jeg har gjort en del henvendels­er selv, sier han.

Fordi det er så få potensiell­e kjøpere, er det «nesten umulig» å sette en riktig pris, mener han.

– De som har vært interesser­t hadde så vidt jeg forstår vært i stand til å by både det samme og mer. Det har vært interesse hos flere av de som har vært og sett på eiendommen. Men dette er det eneste budet som har kommet, sier han.

Da Grahl-Madsen først fortalte om salget i BT lå det an til å bli den dyreste eiendommen i Bergen. Siden har det dukket opp en leilighet som er dyrere.

Dekker ikke halvparten

Boligen selges på tvangssalg fordi Friele har lån han ikke har betalt tilbake. Tre kreditorer har derfor krevd boligen solgt, for å få pengene igjen.

Salget dekker imidlertid ikke halvparten av beløpet den er pantsatt for. Til sammen er det pant og utleggsfor­retninger på 113 millioner kroner på eiendommen på Hjellestad.

Bakteppet for tvangssalg­et er det økonomiske uføret Berent Friele har havnet i. Friele satset flere hundre millioner på byggetekno­logi, og hadde store planer om å bygge boliger i utviklings­land i samarbeid med FN. Det var DN som først fortalte historien i en større dokumentar i 2022.

Prosjektet møtte problemer, og Friele måtte få tak i nye penger.

Slått konkurs

Blant dem som lånte Friele penger, var bergensinv­estoren Bjørn Hanevik. Han lånte kaffearvin­gen ti millioner kroner, til en skyhøy rente.

Hanevik var imidlertid ikke alene. Ifølge Hanevik hadde Friele lånt 81 millioner kroner i det såkalte gråmarkede­t. Da han fant ut av dette, anmeldte han Friele for bedrageri.

Hanevik begjærte deretter Friele konkurs, og fikk medhold. Tingretten trodde ikke Friele innen rimelig tid ville klare å få ut penger fra sin satsing på bærekrafti­ge boliger. Friele hevdet at betalingsp­roblemene var forbigåend­e, men det festet ikke retten lit til.

Jeg føler dette har kommet ganske bra ut.

 ?? PETRONELLE HALVORSENN(ARKIV) ?? Berent Frieles villa på Hjellestad
PETRONELLE HALVORSENN(ARKIV) Berent Frieles villa på Hjellestad
 ?? MARITA AAREKOL (ARKIV) ?? Berent Friele.
MARITA AAREKOL (ARKIV) Berent Friele.
 ?? ØRJAN DEISZ (ARKIV) ?? Bjarne Johan Øen
ØRJAN DEISZ (ARKIV) Bjarne Johan Øen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway