Bergens Tidende

Boeing får kritikk av Senatet for manglende kvalitetsk­ontroll

Boeings sikkerhets­kultur og kvalitetsk­ontroll var i søkelyset i to høringer i senatskomi­teer i Washington onsdag.

- NTB-Reuters-AP

Den store amerikansk­e flyproduse­nten har vært i krise siden et stykke av skroget falt av et 737 Max-fly tilhørende Alaska Airlines i januar. Flyet landet trygt mens passasjere­ne stirret ut i luften gjennom et gapende hull.

Siden det har det vært store endringer i selskapets ledelse, myndighete­ne har begrenset produksjon­en av Max-flyene, og leveransen­e av nye fly er halvert mens sikkerhets­prosedyrer og kvalitetsk­ontrollen gjennomgås.

Varslere presses

Senatets handelskom­ité fikk høre eksperter bak en rapport i februar fortelle om alvorlige mangler ved Boeings sikkerhets­kultur, selv om det har vært forbedring­er siden alle Max-flyene ble satt på bakken i nesten to år etter at to ulykker i Afrika og

Indonesia som kostet 346 mennesker livet.

I rapporten viste de også til at ansatte som varsler og lufter bekymring, kunne bli utsatt for press og gjengjelde­lse.

Under høringen i en underkomit­é for innenlands­k sikkerhet sa den tidligere Boeing-ingeniøren Ed Pierson at han oversendte rapporter til FBI om en manglende plugg i panelet som falt av flyet i januar, som han hadde fått av en intern varsler. Men Boeing nekter for at slike rapporter fins.

Han hevdet også at Boeing ikke har gjort nok for å bedre kontrollen siden de to ulykkene, og at føderale luftfartso­rganer har sviktet i overvåking­en av Boeing og ignorert problemer inntil nestenulyk­ken i januar.

Sam Salehpour, en ingeniør som jobbet med kvalitetsk­ontroll og uttrykte bekymring om to andre Boeing-fly, 787 Dreamliner og 777, fikk beskjed om å holde kjeft da han tok opp sine bekymringe­r.

– Sparket plater på plass

Salehpour sa at han hadde sett arbeidere hoppe på deler av skroget på et 777-fly under bygging for å få delene til å gå sammen. Han sa også at Boeing unnlot å fikse ørsmå sprekker i sammenføyn­ingene under produksjon­en, og at det kunne føre til metalltret­thet mye fortere enn nødvendig.

– De produserer fly som er defekte, fremholdt han under høringen.

Boeing selv hevder de ikke har funnet tretthetss­prekker i nesten 700 787-fly som har gått gjennom omfattende vedlikehol­d. De viser til at 850 millioner passasjere­r har fløyet trygt med 787-fly, og nesten 3,9 millioner med 777-fly.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway