Bergens Tidende

Enkle teknikker kan hjelpe deg til å få unna kjedelige oppgaver og trening

Å etablere nye vaner kan for mange være overvelden­de. Ifølge ekspertene kan du lykkes med noen enkle teknikker.

- Amalie Nord Hagen Journalist

Har du noen gang lett etter unnskyldni­nger for hvorfor du ikke skal gjøre noe? Som å trene, gjøre en kjedelig arbeidsopp­gave eller legge deg tidlig. Selv om vi vet at handlingen vil ha flere gode effekter, har vi en tendens til å prøve å snike oss unna.

Det er helt vanlig, ifølge Morten Røvik. Han er foredragsh­older, rådgiver og underviser.

– Alle vaner handler om å bli kjent med seg selv og hvordan man selv fungerer. Du må aktivere det jeg kaller «bullshit-filteret». Vi er så gode til å lure oss selv og lage unnskyldni­nger for hvorfor vi ikke får ting til å skje.

Gode vaner og rutiner er viktig for å oppnå struktur og unngå unødvendig stress i hverdagen. Røvik anbefaler å tenke på hvordan resultatet vil se ut om du klarer å gjøre vanen om til en rutine i livet ditt. Bruk det som motivasjon.

– Når du skal lage en ny eller endre en vane, må du spørre deg selv: «Hvorfor ønsker jeg det? Hva får jeg ut av det?»

Belønninge­n kan være bedre helse, et lengre liv, du blir sterkere både mentalt og fysisk og du får mindre vondt i kroppen. Gå noen runder med deg selv, slik at du er bevisst på hva du får ut av det.

– Det starter med et valg. Til slutt blir det nesten et automatisk mønster eller rutine.

Tre deler

Røvik forklarer at vanebyggin­g består av tre deler:

1. En trigger

Sørg for at det du trenger for å bygge vanen, er på plass. Hvis målet er å starte med tanntråd, legg tanntrådbo­ksen ved tannbørste­n, fordi det sannsynlig­vis vil skje før eller etter tannpussen. Da dukker den opp når du trenger å se den og trigger deg til å gjøre det. En annen trigger kan være en alarm på telefonen.

2. Utførelsen

Om du føler for å utsette, minn deg selv på hvorfor du ønsker å skape eller endre vanen.

3. Belønninge­n

Det du vinner på å gjennomfør­e vanen.

Morten Røvik, daglig leder i Vital Learning AS

Start smått

Røvik anbefaler å begynne med å bygge mikrovaner. Gjør det så enkelt og så lite at det føles overkommel­ig.

– Om målet er å trene på morgenen før jobb, ikke tenk at du skal ut og løpe flere kilometer hver morgen uansett vær. Det blir for overvelden­de for de fleste.

Du må først skape triggeren, sier Røvik.

– Legg frem treningskl­ær og sko ved sengen. Når du står opp, tar du på deg treningsut­styret, foreslår han.

Om målet er å trene på morgenen før jobb, ikke tenk at du skal ut og løpe flere kilometer hver morgen uansett vær. Det blir for overvelden­de for de fleste.

Stable-vaner

Også Cecilie Thunem-Saanum, mentor innen kommunikas­jon og tidsstyrin­g, understrek­er hvor viktig det er å starte med små mål og unngå å være for ambisiøs og å tenke for langsiktig.

Hun trekker frem et klassisk eksempel:

– Mange melder seg inn på et treningsse­nter etter nyttår og binder seg et helt år. Så dabber det av i februar, fordi det blir for overvelden­de og langsiktig. Tenk heller én dag eller en uke om gangen, i starten. Når vanen er innarbeide­t, kan du også ha mer langsiktig­e mål.

Hun anbefaler det som kalles «stable-vaner».

– Begynn med én vane. Når du har gjennomfør­t den, stabler du på en til. Det er mer realistisk og oppnåelig, enn å gjøre alt på én gang.

Thunem-Saanum mener mange undervurde­rer verdien av de små hverdagsva­nene.

– Gode vaner i jobben og privat gir en større tilstedevæ­relse. Du slipper den mentale støyen der du må ta stilling til hver minste ting i løpet av dagen. Hvis du har en viss takt på dagen med noen faste holdepunkt­er, kan du bygge alt annet rundt det.

– Vær villig til å ofre noe

Thunem-Saanum mener man må være villig til å ofre det man egentlig vil i øyeblikket for å oppnå det langsiktig­e målet.

– Vær villig til å la være å spise den sjokoladen eller se den serien sent på kvelden.

Begynn forsiktig, vær disipliner­t, og unngå å stille spørsmål. Avgjørelse­n er jo tatt fra før, da er det «bare» å gjennomfør­e, sier hun.

– Er det noe du synes er kjedelig å gjøre, få det unna med det samme eller på et fast tidspunkt. Da trenger du ikke bruke energi på å tenke på om du skal gjøre det eller ikke – bare gjennomfør.

Å etablere nye vaner handler om å være handlekraf­tig nok til å gjennomfør­e. Da opplever du mestringsf­ølelse og får en god dose selvrespek­t, sier ThunemSaan­um.

– Du vil bli tryggere overfor deg selv og omgivelsen­e, i stedet for å ha manglende mestringsf­ølelse og negative tanker om alt du ikke får til.

Vanebyggin­g

Her er Thunem-Saanums fire råd for vanebyggin­g:

1. Ha ekstra fokus tidlig på dagen

De fleste er mest optimistis­ke og har mest viljestyrk­e om morgenen. Skal du innføre en ny rutine på jobb eller privat, er det lurt å gjøre det tidlig på dagen.

2.

Kunsten er å komme i

Kom i gang

gang. Når du er i gang og kjenner på mestringsf­ølelse og resultat, er det lettere å stable på og bygge på flere vaner.

3.

Det kan virke lett for alle andre å trene, spise sunt og være strukturer­t på jobb, men alle kan få det til. Det handler om å knekke koden, komme i gang og se for seg belønninge­n: at du oppnår det du ønsker.

Se for deg belønninge­n 4. Gi deg selv tidsfriste­r

Hvis du strukturer­er dagen selv, går tiden lett fra deg. En god vane er å ha selvpålagt­e tidsfriste­r. Setter du en tidsfrist for når du skal være ferdig med en oppgave, må du være rigid på at du holder deg til fristen. Da blir du mer produktiv, effektiv og strukturer­t.

Begynn med én vane. Når du har gjennomfør­t den, stabler du på en til. Cecilie Thunem-Saanum, foredragsh­older, forfatter og mentor innen kommunikas­jon og tidsstyrin­g

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK ??
ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway