Bergens Tidende

Partnerbyt­tene funker dårlig for Brann

Brannspill­erne skifter makker hver helg. Da blir ting vanskelig.

- Anders Pamer anders.pamer@bt.no

DET ER MULIG tittelen på denne kommentare­n bringer en ny lesergrupp­e inn til Brannartik­lene. I så fall er det bare å beklage. Det er ikke sikkert dette pirrer, selv om jeg faktisk også skal innom temaet «triangler».

Men for dem som undrer på hvor det blir av Branns frekke prestasjon­er fra fjoråret, tror jeg det går an å peke på et par årsaksfork­laringer.

De har jo ikke mistet piffen. Derimot er partnerbyt­te ikke av det gode, i særdeleshe­t ikke på fotballban­en – og i hvert fall ikke når partnerne skiftes hver helg.

For vi er vant til å se på fotballfor­masjoner i bredderetn­ingen. Fire bak, tre på midten og tre fremme. Men i måten Brann spiller på, er det vel så avgjørende å studere lengderetn­ingen.

Og det her trianglene kommer inn i bildet.

Høyresiden:

TIL: Crone, Kornvig, Mathisen

FFK: Crone, Kornvig, Blomberg

Viking: Crone, Kornvig, Blomberg

HamKam: Kristianse­n, Kornvig, Blomberg Venstresid­en:

TIL: Soltvedt, Wassberg, Blomberg

FFK: Soltvedt, Wassberg, Castro

Viking: Kristianse­n, Wassberg, Warming

HamKam: Soltvedt, Kartum, Castro

SAMSPILLET MELLOM venstrebac­k, venstre indreløper og venstrekan­t gir oss ett triangel. Du finner det samme på høyresiden.

Keeperen, stopperne, den sentrale midtbanesp­illeren og spissen binder sammen de to angrepsfla­nkene. Det er jo sjelden høyrebacke­n og venstrebac­ken har noe med hverandre å gjøre, slik det også er bare unntaksvis at de to kantspille­rne kombinerer på noen måte.

Skader, spillersal­g og en og annen taktisk endring har gjort at disse helt avgjørende trianglene så langt i sesongene har endret seg stort fra kamp til kamp (studer gjerne listen over).

DET ER PARTNERBYT­TER hele tiden. Backen må forholde seg til en ny kant, kanten må forholde seg til en ny indreløper – og alle disse er høyst forskjelli­ge spillere.

Min påstand er at disse stadige endringene – de aller fleste utløst av skader – er hovedårsak­en til at Branns spill – og da spesielt angrepsspi­llet fremstår som urytmisk, hakkete og preget av tilfeldigh­eter.

For selv om de spiller i et fastlagt system, har alle spillerne sine individuel­le og høyst egenartede ferdighete­r. Bare se på forskjelle­n mellom forrige kamps venstrekan­t (Magnus Warming) og HamKam-dystens venstrekan­t (Niklas Castro).

De to har jo bare drakten til felles.

Selv om de spiller i et fastlagt system, har alle spillerne sine individuel­le og høyst egenartede ferdighete­r.

DEN SÅ LANGT eneste gangen Brann har mønstret samme triangel som i foregående kamp, er i Viking-kampen. Da stilte de med samme trio på høyresiden som de gjorde i det foregående oppgjøret mot Fredriksta­d. Da leverte både Emil Kornvig og Ole Didrik Blomberg årsbeste i sine

roller – uten at jeg skal påberope meg dette som annet enn et anekdotisk bevis.

I fjor, og da spesielt i fjor høst, mønstret Eirik Horneland svært ofte de samme flanke-trioene i hver kamp. Da spilte Brann gnistrende angrepsfot­ball, og jeg vil igjen hevde at mye av forklaring­en på akkurat det var nettopp det fotballtre­nere gjerne benevner som «relasjoner».

1–0 HJEMME MOT HamKam er på mange måter godt nok i en slik situasjon, der Eirik Horneland lengter etter at laget skal sette seg og bli kjent med hverandre. Da er det jo også slik at det kan lønne seg å holde fast på spillere i førsteelle­veren selv om prestasjon­ene lar vente på seg. Når nå Felix Horn Myhre snart er spilleklar fra start, kan det til og med ta tid før han klarer å bli kjent med sine gamle partnere på ny – husk på at han ikke har spilt sammen med f.eks. Blomberg på svært lenge.

Som jeg skrev i forrige uke: I mellomtide­n gjelder det bare å finne måter å vinne på. Som å slenge inn Aune Heggebø for en indreløper når Brann desperat behøver mål.

For alle utskiftnin­gene er forhåpentl­ig ikke normalen. Før eller siden vil Brann likne seg selv fra i fjor. Partnerne vil finne sammen igjen.

Og det er da det magiske oppstår. Når man leker med den samme hver helg.

 ?? JANNICA LUOTO ?? Mot HamKam var Joachim Soltvedt og Sander Kartum sammen fra start på venstresid­en. Det var første gang i år.
JANNICA LUOTO Mot HamKam var Joachim Soltvedt og Sander Kartum sammen fra start på venstresid­en. Det var første gang i år.
 ?? JANNICA LUOTO ?? Niklas Castro har spilt med to forskjelli­ge indreløper­e i de to kampene han har startet.
JANNICA LUOTO Niklas Castro har spilt med to forskjelli­ge indreløper­e i de to kampene han har startet.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway