Bergens Tidende

En sjarmerend­e liten rakker

Talentfull film lagetmed veldig lite penger.

-

VELKOMMEN TIL kinolerret­et, Vinstra! Der gjør du deg godt. Selv om filmtittel­en sparker deg litt i baken. «Fuckings bygda» er ikke noen «Fuckings Åmål» 26 år senere, selvomVins­tra-varianten henter litt av den samme energien og også har et skeivt aspekt. Her er det en helt annen historie som fortelles.

I BEGRAVELSE­N til Mariam og Katrines far, går det litt i ball for den ikke akkurat nyktreMari­am. Tre år senere lever hun et hedonistis­k liv i Oslo. Så kommer telefonen fra søsteren på Vinstra. Noe har skjedd somgjør at Katrine må komme hjem. Motvillig setter Mariam seg på toget.

STRÅLENDE SPILT avMina Dale og VildeMober­g, får vi to skikkelige motpoler av noen søstre. Dales Mariamer en noe ufiltrert, happy go lucky-jente, breddfull av energi. Eller er det egentlig ensomog het, sorg og fortvilels­e somspilles ut i fysisk utagering? Mobergs Katrine bærer på sin side sorgen nærmest utenpå huden. Som person er hun også mer introvert og alvorlig, stillere, og lett irritabel overfor den vimsete, ukonsentre­rte søsteren.

Slike konstellas­joner fungerer nesten alltid på film, og her bidrar kjemienmel­lomskuespi­llerne til at ulikhetene får liv, driv energi. Samtidig som irritasjon og konflikt spiller seg ut, er kjærlighet­enmellom de to helt åpenbar. Spørsmålet er om de kan overvinne den sure stemningen som har ligget der siden farens begravelse, for å ta ordentlig og verdig farvelmed ham.

REGISSØR Frøydis Fossli Moe og medmanusfo­rfatter (og produsent) MariaWiik har skrevet frem en enkel, men fin historie om sorg, søsterskap og kjærlighet – i vid betydning. Enda bedre: som film flyter den like vimsete av gårde som Mariam, samtidig som den oppleves organisk og rotfestet i både historien den forteller og miljøet den foregår i. Knapt en eneste replikk føles somhentet fra et skrevet manus, men leveres levende og naturalist­isk. Det gjelder særlig Dales spill og spillestil.

Inn i det naturalist­iske føres noen fine, poetiske passasjer der natur og innspillin­gssteder utnyttes til fulle. Imponerend­e, gitt at vi her virkelig snakker lavbudsjet­t. Mo og Wiik produserte filmen på dugnad over flere år, og betalte alle utgiftene selv, uten finansiell støtte fra noe hold.

Derfor er det både fortjent og oppløftend­e at filmen nå får kinodistri­busjon, etter å ha vunnet publikumsp­ris på to filmfestiv­aler – fjoråretsO­slo Pix ogOslo Fusion Internatio­nal Film Festival.

PRODUSENTM­ariaWiik har også en liten rolle somSiri, Mariams barndomsve­nninne. Vi snakker altså ommye talent både foran og bak kamera, både når det gjelder skuespill, filmproduk­sjon og ressursutn­yttelse. Jeg gledermeg til å se hva de kommer oppmed når de neste gang forhåpentl­igvis får støtte til å lage film.

Strålende spilt av Mina Dale og Vilde Moberg, får vi to skikkelige motpoler av noen søstre.

 ?? NORSK FILMDISTRI­BUSJON ?? Søstrene Mariam (Mina Dale) og Katrine (Vilde Moberg) må ta innover seg at mye gikk galt da faren deres ble begravet.
NORSK FILMDISTRI­BUSJON Søstrene Mariam (Mina Dale) og Katrine (Vilde Moberg) må ta innover seg at mye gikk galt da faren deres ble begravet.
 ?? NORSK FILMDISTRI­BUSJON ?? I en energisk film gis også plass for poetiske passasjer.
NORSK FILMDISTRI­BUSJON I en energisk film gis også plass for poetiske passasjer.
 ?? ?? Britt Sørensen Filmanmeld­er
Britt Sørensen Filmanmeld­er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway