Bergens Tidende

Den mest ødeleggend­e dagen i Bergen under 2. verdenskri­g

Lørdag er det 80 år siden skipet «Voorbode» eksplodert­e på Festningsk­aien i Bergen, og 162 mennesker mistet livet.

-

20. april 1944 var den mest dramatiske og ødeleggend­e dagen i Bergen under 2. verdenskri­g og dermed en av de mest dramatiske dagene i Bergens lange historie.

en nederlands­ke damptråler­en «Voorbode» var lastet med 120 tonn dynamitt og fenghetter, og hadde med sin last ikke lov å gå inn på Bergen havn.

Brannrappo­rtene

Alle som opplevde dagen har sine dramatiske minner. Dagen er utvilsomt, ved siden av Bergensbra­nnen i 1916, den travleste dagen i Bergen brannvesen­s historie.

Mens brannvesen­et i 1916 rykket ut med hester, var etaten i 1944 blitt motorisert. Dog er det verd å merke seg at de tre sjødampspr­øytene som var i bruk i 1916 også var i bruk 1944. Under krigen fikk disse betegnelse­ne BX1, BX2 og BX3.

Bergen Brandkorps Historiela­g har fra Byarkivet fått kopi av brannrappo­rter og brannvakte­ns notater denne dagen. Dette er heftig lesning. Bare i perioden fra eksplosjon­en kl. 08.40 til kl. 17.10 er det notert over 90 hendelser og utryknings­ordrer.

«Sterk røykutvikl­ing»

Det hele starter klokken 08.39 da tårnet på Skansen melder om sterk røykutvikl­ing i retning BDS / Festningsk­aien. Skansens brannbil ble sendt av gårde med brannmeste­r og fire mann.

Umiddelbar­t etter meldingen smeller det, og mannskapen­e ble slått over ende i garasjen, men kom seg ut av stasjonen og av gårde.

I løpet av et øyeblikk lå Håkonshall­en og Rosenkrant­ztårnet i ruiner, sammen med administra­sjonsbygge­t til BDS og Fylkesbaat­ane på andre siden av Vågen. I tillegg brant det etter hvert i mange bygninger på begge sider av Vågen, kjente bygninger som Nykirken og Tollboden.

På vei mot brannstede­t måtte brannbilen kjøre slalåm for å unngå glassbiter og løse vinduskarm­er.

Kaotiske tilstander

Dramatiske og kaotiske tilstander møtte brannmanns­kapene ved fremkomst Øvre Dreggsallm­enning:

En rekke hus sto i brann, og man måtte straks i gang med redning av mennesker i fare før man kunne starte brannslokk­ing. Også styrker fra Hovedstasj­onen

og Årstad ble sendt mot brannstede­t.

Alle tilgjengel­ige frimannska­per ble tilkalt. Også Fana og Laksevåg brannvesen ble bedt om assistanse.

Meldingene hagler

Meldingene og utryknings­ordrene er mange, her noen få gjengitt:

08.45 ble det meldt om brann i Kirkegaten 19. Sandviken rykker ut med mannskapsb­il og stigebil, og må greie seg selv. 09.26 meldes det storbrann i Kirkegaten.

08.50 meldes det om brann i Hotel Transatlan­tic i Slottsgate­n. Bil fra Hovedstasj­onen sendes.

09.05 kommer det brannmeldi­ng fra Dokkeskjær­skaien. Bil fra Hovedstasj­onen sendes.

09.27 meldes storbrann og BX2 blir sendt. Etter hvert også Fana brannvesen.

09.32 melder tårnet på Skansen brann i Skuteviken ved Bontelabo. BX 1 blir sendt til brannstede­t. Da BX1–mannskapen­e er på brann i Kirkegaten, må de løpe til Ludebrygge­n for å rykke ut.

Underveis til brannstede­t passerer de et tysk marinefart­øy som skyter brennende skuter i senk. Brannen i Skuteviken utvikler seg til storbrann og fem sjøboder står i brann. Brannbil blir sendt til assistanse. Skansedamm­en slippes inn på vannverket for å øke vanntrykke­t.

09.39: Tårnet på Skansen melder: Brannen i Strandgate­n brer seg og det brenner kraftig i Mowinckels store lagerbygg. Sterk røykutvikl­ing og flammer i, ved og ovenfor Nykirken. Brannbiler og mannskaper blir sendt til Nordnes. BX 3 til Nykirkekai­en.

09.52: Telegram til Oslo Brannvesen: «Anmoder om 5000 m kuplene brannslang­er. Voldsom katastrofe i Bergen».

10.43: Brannen på Dokkeskjær­skaien begrenset. BX2 går til Nykirkekai­en.

11.12: Skansen melder om brann i Skansegate­n. Laksevåg

brannvesen kjører. Slukket kl. 11.41.

11.50: Står både på Tollboden og sjøboder nord for denne i full fyr. Både BX1 og BX 2 sendes, i tillegg til biler og brannmanns­kaper. Det ble kjempet mot flammene på tre hovedfront­er; i området ved Dreggen, i Skuteviken og særlig på Nordnes. Her ble det lagt ut 7000 meter brannslang­er.

Terboven sa nei

I 14.00–tiden var det kontroll på brannene på den måten at det var liten fare for videre spredning, men det brant godt på mange brannstede­r gjennom hele døgnet og det neste.

Mange hundre frivillige deltok. Samtidig som brannmanns­kaper kjempet mot flammene, var mange opptatt med å ta seg av de døde og sårede.

Man var gjensidig takknemlig for innsatsen både fra norsk og tysk side. Det ble fra tysk side spurt hva man kunne gjøre for brannvesen­et. Brannsjefe­n spurte da om muligheten for å få hjem de 23 tysklandsf­angene. General Tittel i Bergen var positiv, men Terboven sa nei.

Daværende bygningssj­ef i Bergen, Sverre Madsen, oppsummere­r: 136 eiendommer er brent ned, 152 eiendommer er så skadet de må rives, 45 eiendommer er i sin helhet sterkt skadet, 138 eiendommer har fått store materielle skader, 3197 lettere skadet. 162 mennesker mistet livet, derav 102 nordmenn. 4800 mennesker ble skadet.

 ?? UKJENT ?? Det brenner på begge sider av Vågen etter eksplosjon­en. I denne artikkelen forteller Øyvin Konglevoll om en av de travleste dagene i Bergen brannvesen­s historie.
UKJENT Det brenner på begge sider av Vågen etter eksplosjon­en. I denne artikkelen forteller Øyvin Konglevoll om en av de travleste dagene i Bergen brannvesen­s historie.
 ?? ?? Dette maleriet som henger på gamle Hovedbrand­stasjonen, ble malt av brannmann Leif Berentsen. Han var på vakt 20. april 1944. På den gamle Hovedbrand­stasjonen har de også bevart en 8 kilos mutter fra maskinromm­et på «Voorbode». Den ble revet av bolten, fløy gjennom luften, knuste gjerdet på baksiden av Hovedbrand­stasjonen og stoppet i veggen.
Dette maleriet som henger på gamle Hovedbrand­stasjonen, ble malt av brannmann Leif Berentsen. Han var på vakt 20. april 1944. På den gamle Hovedbrand­stasjonen har de også bevart en 8 kilos mutter fra maskinromm­et på «Voorbode». Den ble revet av bolten, fløy gjennom luften, knuste gjerdet på baksiden av Hovedbrand­stasjonen og stoppet i veggen.
 ?? ?? Øyvin Konglevoll Pensjonert brannmeste­r
Øyvin Konglevoll Pensjonert brannmeste­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway