Bergens Tidende

Venneslan slutter som kommunedir­ektør

Kommunedir­ektør Eystein Venneslan er ute av jobben som øverste administra­tive sjef i Askøy kommune.

- Arne Edvardsen arne.edvardsen@bt.no Kristoffer Westergaar­d kristoffer.westergaar­d@bt.no

I en pressemeld­ing fra Askøy kommune heter det at Eystein Venneslan og ordføreren Yngve Fosse (H) er enige om innholdet i en sluttavtal­e som skal behandles i kommunesty­ret 23. mai.

– Venneslan fratrer stillingen 31. juli. Vi har kommet til en minnelig løsning etter å ha snakket sammen, sier Fosse.

Han vil ikke ut med størrelsen på sluttavtal­en.

– Riktig å skille lag

– Hva kan du si om årsaken til at han fratrer?

– Vi har snakket sammen om fremtiden og kommet til at det er riktig å skille lag, sier Fosse.

Venneslan sier at ni år som kommunedir­ektør i Askøy kommune er lang tid.

– Jeg kjenner litt på at jeg har vært her lenge, samtidig som det er mange nye folk som er kommet inn i politikken som ivrer etter fornyelse.

– Det er mange ting jeg skulle ha lyst til å være med på videre, men tiden er moden for å gi seg, sier Venneslan.

Kommunedir­ektøren sier økonomisty­ringen er noe av det han er mest fornøyd med i sin periode.

– Vi har hatt vanskelige rammer og lite inntekter, men har funnet bra løsninger, sier han.

Ordfører Fosse sier Venneslan har vært en viktig bidragsyte­r, og ønsker ham lykke til videre i karrieren.

Nest beste lønn i Vestland

Eystein Venneslan ble ansatt i stillingen i 2015, og den gang med tittelen rådmann. Det vakte oppsikt at han forhandlet seg frem til en årslønn på 1,5 millioner, noe som var dobbelt så mye som forgjenger­en tjente bare syv år tidligere.

En oversikt BT laget i 2022, viste at Eystein Venneslan var den nest best betalte kommunedir­ektøren i Vestland fylke med en inntekt på drøye 1,6 millioner kroner.

Blant de fattigste

Askøy kommune sliter med dårlig økonomi. En oversikt fra 2023 viser at kommunen var Norges fjerde fattigste. I februar i år fortalte lokalavise­n Askøyværin­gen at rådmannen varslet massive kutt på 80 millioner kroner i kommunens budsjett.

Askøy er etter folketall rangert som den 36. største kommunen i

Norge med et folketall som ved inngangen til 2024 var 30.145.

Søkte toppjobb i Bergen

Venneslan var nylig å finne blant søkerne til jobben som kommunaldi­rektør for byutviklin­g i Bergen. Her var det 14 søkere som meldte seg.

I mars trakk Venneslan sin søknad til jobben. Ingen av kandidaten­e til jobben ble funnet kvalifiser­t. Den er fortsatt ubesatt.

Etter det BT erfarer, har det vært flere møter mellom ordfører i Askøy, Yngve Fosse (H), og kommunedir­ektør Venneslan der sluttavtal­e har vært tema.

– Jeg er fornøyd med avtalen som er fremforhan­dlet. Innholdet skal legges frem for kommunesty­ret for avgjørelse, så den kan vi ikke gå ut med nå, sier Venneslan.

Sluttavtal­e i Øygarden

Aktuelle kandidater til å overta som konstituer­t i stillingen som kommunedir­ektør i Askøy, er Rune Lid og Marit Rinnan. Begge har i dag tittelen assisteren­de kommunedir­ektør. Lid har selv erfaring med sluttavtal­er.

Da han forlot stillingen som kommunedir­ektør i Øygarden, forlot han også en kommune som var presset økonomisk.

Han fikk med seg 2,7 millioner kroner i sluttavtal­e. Bakgrunnen for at han forlot Øygarden var at han og politikern­e var «uenige» om hvor skillet mellom politikk og administra­sjon går.

Før valget i fjor skrev BT at politikern­e på Askøy har kranglet så mye at de to største partiene går til valg på at konfliktni­vået skal ned.

– De mange politiske kampene skal ikke tilskrives Venneslan. Han har gjort sin jobb, samtidig som det har vært krevende politisk, sier ordføreren.

– På sin plass

Gruppelede­r Bård Espelid i Askøyliste­n sier de har vært kritiske til Venneslan over lengre tid.

– Allerede for tre og halv år siden fremmet vi forslag om å finne ny kommunaldi­rektør. På den bakgrunn mener vi at det som nå skjer er på sin plass, sier han.

Han mener det burde vært på plass et politisk vedtaksreg­ister slik at det politiske miljø var oppdatert på status i de ulike sakene.

– Dette er vedtatt og tatt opp i ulike sammenheng­er. Men etter flere år er ikke dette på plass. Dette bidrar til at misnøyen i det politiske miljøet vokser i takt med at politiske vedtak ikke blir gjennomfør­t, sier Espelid.

Gruppelede­r Vivian Veum i Industri- og næringspar­tiet (INP) sier de skal behandle Venneslans avgang i kommunesty­ret 23. mai. Der skal de blant annet behandle sluttavtal­en.

– Men dette har med tillit å gjøre og det er min oppfatning at vi er ganske samstemte på overs av partilinje­r, sier Veum.

 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? Eystein Venneslan er ferdig som kommunedir­ektør på Askøy.
EIRIK BREKKE (ARKIV) Eystein Venneslan er ferdig som kommunedir­ektør på Askøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway