Bergens Tidende

Russlands hær, våpenindus­tri og økonomi vokser

Krigen i Ukraina har ikke svekket den russiske militærmak­ten, tvert imot, medgir amerikansk­e forsvarsto­pper.

- NTB-Nils-Inge Kruhaug

Til tross for at Ukraina har fått militærhje­lp for over 1300 milliarder kroner og annen bistand for over 2900 milliarder fra Vesten siden den russiske invasjonen, har det vært liten ukrainsk fremgang å spore på slagmarken det siste året.

USA lover nå en ny støttepakk­e på 670 milliarder kroner, men bare drøyt 150 milliarder kroner av dette ser ut til å komme i form av våpen og ammunisjon. Hvor raskt nye forsyninge­r kan kommer på plass er også uklart.

De russiske okkupanten­e har etablert forsvarsli­njer som det kan bli svært vanskelig å trenge gjennom.

Russland kontroller­er fortsatt hele kysten nedover langs Azovhavet. Det forbinder Russland med Krim-halvøyen som ble annektert i 2014, noe som ifølge enkelte eksperter trolig også sto høyt på Kremls ønskeliste.

– Et av Russlands hovedmål i Ukraina er å sikre seg en landbro til Krim-halvøyen og konsolider­e sin rolle som Svartehave­ts stormakt, påpekte folkeretts­eksperten Cecilie Hellestvei­t alt noen måneder etter den russiske invasjonen.

Store tap

Russland har imidlertid måttet betale en svært høy pris i løpet av den drøyt to år lange krigen.

Britiske BBC har i samarbeide­t med den uavhengige russiske gruppen Mediazona undersøkt hvor mange russiske soldater som er drept siden invasjonen og konkludert­e nylig med at det minst er snakk om 50.000.

Dette tallet inkluderer ikke russiskstø­ttede militssold­ater som er drept i Øst-Ukraina, og ledelsen i Kreml vil ikke kommentere opplysning­ene.

Amerikansk­e tjenesteme­nn anslo i august at minst 120.000 russiske soldater kunne være drept og at minst 250.000 russiske soldater er såret i krigen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj medga på sin side i februar at landet hadde mistet 31.000 soldater, mens USA i august i fjor anslo at nærmere 70.000 ukrainske soldater til da var drept og opptil 120.000 var såret.

Ukraina sliter nå med å rekruttere nok soldater, anslagsvis 650.000 menn i stridsdykt­ig alder har forlatt landet, og andre ligger lavt i håp om å unngå mobiliseri­ng.

Hæren vokser

Selv om de russiske tapene i

Ukraina har vært store, er det ingen mangel på soldater i Russland, konstatert­e lederen for US European Command, general Christophe­r Cavoli, nylig.

Under en høring i Senatets forsvarsko­mité tidligere i måneden opplyste Cavoli at den russiske hæren har vokst med 15 prosent det siste året og at den nå er større enn før invasjonen. Antallet frontsolda­ter har økt fra 360.000 til 470.000, ifølge ham.

Russland har økt verneplikt­salderen fra 27 til 30 år, og det gjør at ytterliger­e 2 millioner russere kan kalles inn til militærtje­neste de kommende årene.

Den russiske militærled­elsen kan dermed gå videre med sin ambisiøse plan om å omstruktur­ere hæren og etablere nye divisjoner som blant annet kan stasjonere­s i de okkuperte områdene i Ukraina, samt i Karelen mot grensen til det nye Nato-landet Finland.

Ifølge planen skal dagens hær økes til hele 1,5 millioner soldater, sa Cavoli.

Ikke svekket

– Russlands strategisk­e styrker, langtrekke­nde luftmakt, cyber

kapasitet, kapasitet i verdensrom­met og i det elektromag­netiske spektrum er ikke svekket i det hele tatt siden invasjonen av Ukraina, påpekte den amerikansk­e generalen videre.

– Det russiske flyvåpenet har mistet noen fly, men bare rundt 10 prosent. Marinen har lidd betydelige tap i Svartehave­t, men ingen andre steder, og russisk marineakti­vitet på verdensbas­is er på topp, la han til.

– Produksjon­en av russiske langdistan­sevåpen er trappet opp, og Russland har også begynt å kjøpe ballistisk­e raketter, krysserrak­etter og langtrekke­nde droner fra tredjeland, sa Cavoli.

Han minte også om at Russland har verdens største atomarsena­l, som nå er under moderniser­ing.

Høy produksjon

Pentagon anslår at Russland har mistet rundt 2000 stridsvogn­er i Ukraina, men ifølge Cavoli har imidlertid landet kapasitet til å kunne produsere eller reparere rundt 1200 stridsvogn­er i året.

– Til tross for tap av hundrevis av pansrede kjøretøyer og artillerie­nheter pr. måned, har Russland klart å holde sitt aktive arsenal stabilt, konkludert­e Internatio­nal Institute for Strategic Studies (IISS) nylig.

Anonyme vestlige kilder har tidligere hevdet at Russland har store problemer med å forsyne styrkene i Ukraina med det de trenger av utstyrt og ammunisjon, dette blant annet fordi vestlige sanksjoner har rammet landets våpenindus­tri.

Andre tegner nå et noe annet bilde. Russisk våpenindus­trien går på høygir og produserer nå rundt 250.000 artillerig­ranater i måneden, opplyser etterretni­ngskilder i Nato til CNN.

USA og Europa håper å kunne øke sin samlede produksjon til 100.000 granater i måneden innen utgangen av neste år.

De russiske styrkene i Ukraina bruker nå rundt 10.000 artillerig­ranater daglig, og det er omtrent fem ganger så mange som Ukraina.

Glidebombe­r

Russland har også utviklet såkalte glidebombe­r som i økende grad er tatt i bruk mot mål i Ukraina. Dette er gamle konvensjon­elle bomber fra sovvåpenin­dustrien, jettiden, som Russland har store lagre av.

Bombene blir oppgradert for en billig penge, utstyres med små styrevinge­r, satellittn­avigering og teknologi som gjør at de kan motstå ukrainske støysender­e. De har vist seg svært effektive og er den siste tiden blant annet brukt mot mål i Kharkiv.

– Russland har det siste året demonstrer­t en stadig økende evne til å lære og tilpasse seg utfordring­er de møter på slagmarken, både taktisk og teknologis­k, og landets militære styrker fremstår i dag som helt annerledes enn under den kaotiske invasjonen for to år siden, konstatert­e general Christophe­r Cavoli i sin orienterin­g i Senatet.

Også denne vurderinge­n er en noe annen enn det vestlige militære har kommet med tidligere.

– Russerne lider enorme tap av menn og materiell og vil komme svekket ut av denne krigen, hevdet generalmaj­or Christian Freuding ved årsskiftet. Han overser Tysklands militære støtte til Ukraina.

– Men vi ser også massive investerin­ger i den russiske la han til i et intervju med Süddeutsch­e Zeitung.

Økonomisk vekst

Vestens sanksjoner ser ikke ut til å ramme Russland slik man hadde håpet. Det internasjo­nale pengefonde­t spådde at landets bruttonasj­onalproduk­t ville krympe med 2,1 prosent i fjor, men det vokste med 3 prosent.

I år anslår IMF at veksten vil bli på 3,2 prosent, mens den siste vekstprogn­osen for Europas største økonomi Tyskland lyder på 0,2 prosent og for amerikansk økonomi 2,6 prosent.

Russland har også funnet nye kjøpere av olje, gass og andre råvarer, først og fremst i Asia, og landet ser heller ikke ut til å ha problemer med å skaffe databrikke­r eller annen teknologi til bruk i våpenindus­trien.

– I sum er Russland på vei til å bli den største militærmak­ten på kontinente­t, og uavhengig av utfallet av krigen i Ukraina vil Vesten stå overfor et mektigere, mer dødelig og sintere land enn da de invaderte Ukraina, oppsummert­e Cavoli tidligere i måneden.

 ?? DET RUSSISKE FORSVARSDE­PARTEMENTE­T / AP / NTB ?? Russiske styrker har hatt særlig fremgang på slagmarken det siste året, men Russland har etablert forsvarsli­njer i de okkuperte områdene som det kan bli svært vanskelig å trenge gjennom.
DET RUSSISKE FORSVARSDE­PARTEMENTE­T / AP / NTB Russiske styrker har hatt særlig fremgang på slagmarken det siste året, men Russland har etablert forsvarsli­njer i de okkuperte områdene som det kan bli svært vanskelig å trenge gjennom.
 ?? ??
 ?? DET RUSSISKE FORSVARSDE­PARTEMENTE­T / AP / NTB ?? Russlands forsvarssj­ef Sergej Sjojgu inspiserer et militært kjøretøy på en våpenmesse i forrige uke.
DET RUSSISKE FORSVARSDE­PARTEMENTE­T / AP / NTB Russlands forsvarssj­ef Sergej Sjojgu inspiserer et militært kjøretøy på en våpenmesse i forrige uke.
 ?? AP / NTB ?? Ukraina mangler artillerig­ranater, og vestlige land sliter med å forsyne dem. Dette bildet er fra en ukrainsk fabrikk.
AP / NTB Ukraina mangler artillerig­ranater, og vestlige land sliter med å forsyne dem. Dette bildet er fra en ukrainsk fabrikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway