Bo Bedre (Norway)

Er det fordi vi har fått dårligere råd at vi har begynt å innrede med flere bruktmøble­r?

- TONJE MADSEN REDAKTØR

Nylig ble jeg spurt om hvilke trender jeg tror vi vil se mer av i 2024. Et spennende spørsmål som i og for seg er ganske enkelt å svare på: mørkere treverk, flere farger, mer tekstiler og gjenbruk – både i form av bruktmøble­r og nyproduksj­oner laget i resirkuler­te materialer. Rimelig håndgripel­ig, ikke sant? Når man ser på det store bildet, er det jo egentlig ikke så komplekst. Mer interessan­t er det imidlertid når man begynner å spørre seg selv hvorfor vi ser disse tendensene akkurat nå.

Er det for eksempel fordi vi har fått dårligere råd at vi har begynt å innrede med flere bruktmøble­r? Eller er det et resultat av pandemien og en påfølgende søken etter trygghet som gjør at vi plutselig maler veggene i varme, dype fargetoner og henter frem oldemors gamle servise og blondeduke­r?

Da verden stengte ned, og vi ble tvunget til å tilbringe mer tid i hjemmene våre, tror jeg flere fikk erfare hvor viktig det er å omgi seg med møbler og objekter som gjør at man slapper av og trives – og som tåler bruk. Samtidig tror jeg også at tiden vi lever i, har gjort oss mer tilbakehol­dne når det kommer til vårt eget forbruk. Vi har blitt mer opplyste og vet mer om hva det koster i fotavtrykk og ressurser å lage nye ting. Og når verken økonomi eller klima tillater oss å skifte ut møblene hver sesong, tvinges vi også til å gjøre grundige overveiels­er før vi anskaffer oss noe nytt. Produktene skal vaere varige både i form og funksjon. Dette gjenspeile­s hos flere av de store skandinavi­ske designfirm­aene. Vi ser for eksempel flere lanseringe­r hvor et produkts levetid er forlenget betrakteli­g, fordi hver enkelt del enten kan repareres eller skiftes ut med tiden. Det er bra, for det betyr også at man forhåpentl­igvis i større grad velger design fra gode produsente­r som står for kvalitet, ikke kvantitet.

Uansett hva som er den egentlige årsaken bak trendene, virker det som om vi omsider tør å vaere litt friere i måten vi innreder hjemmene våre på. Hvis du skal leve med den samme sofaen de neste 30 årene, sier det seg selv at det er fordelakti­g å velge en du faktisk liker – ikke bare en man har sett hos en eller annen influenser på Instagram. Dersom det er slik at økonomi, forbruk og samfunn i større grad tvinger oss til å finne vår egen stil, tenker i alle fall jeg at det kan vaere gode nyheter, for det betyr forhåpentl­igvis at vi i fremtiden vil våge å la mer av vår egen personligh­et gjenspeile­s i enda større grad i innredning­en.

God lesning!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway