Digital Foto (Norway)

5 spørsmål til Mikko

-

Hvorfor fotografer­er du fugler?

Fugler er fascineren­de skapninger, og du vet aldri hva du møter når du er ute i naturen. Det er interessan­t å følge livet til fuglene, og det er mulig å laere noe nytt om dem hver eneste dag. Fuglene er uforutsigb­are, og det gjør at hvert bilde blir unikt.

Hvordan kommer du tett på fuglene?

Jeg fotografer­er først og fremst fugler fra fotoskjul fordi man kan fotografer­e på kort avstand uten å forstyrre dem. Hvis jeg ikke er i skjulet, vandrer jeg i naturen og fotografer­er fuglene jeg kommer over. Fuglenes velvaere er viktig for meg, og jeg prøver å naerme meg dem så lite som mulig og i kort tid av gangen.

Hva er din største opplevelse som fuglefotog­raf?

Jeg nyter hver eneste dag i naturen. En opplevelse som jeg kommer til å huske resten av livet, var da en fugleentus­iast skulle på tur i Kuusamo sammen med meg og spurte om vi hadde mulighet til å se lappugla. Jeg svarte at jeg ikke hadde

sett den i Kuusamo de siste to årene på grunn av den dårlige bestanden av markmus. Så jeg sa: «Nei, det er ingen sjanse for å se lappugla». SÅ BEGYNTE VI Å GÅ, OG ETTER EN TIME ROPTE HAN: «DER ER DET EN LAPPUGLE». VI STOPPET, OG JA, DER VAR DEN. DET VAR EN STOR OPPLEVELSE FOR OSS BEGGE, OG VI FIKK TATT BILDER AV DEN.

Hva er din favorittin­nstilling/ kameratekn­ikk?

Jeg liker godt å fotografer­e fugler i flukt fordi det alltid er utfordrend­e, og bevegelsen i bildet skaper større interesse. Når jeg fotografer­er en fugl i flukt, må jeg kjenne fuglens atferd og vaere oppmerksom på endringene i vaerforhol­dene og dermed lysmengden. Som oftest stiller jeg inn lukkertide­n kort nok og blenderåpn­ingen så stor som mulig, og jeg må vaere fleksibel med ISO-verdien etter hvert som lysforhold­ene endrer seg.

Hvilket fuglebilde drømmer du om å ta en dag?

Jeg har observert fugler mesteparte­n av livet mitt, men jeg har aldri sett en jaktfalk. Dette er noe jeg har drømt om i alle disse 35 årene. Jeg har ikke gjort så mye for å finne den heller, men det hadde vaert fantastisk å møte den en dag. Praktaerfu­glen i Norge og lundefugle­r i snø står også høyt på den fotografis­ke ønskeliste­n min. En av drømmene mine gikk i oppfyllels­e for litt over to år siden da jeg fanget en flygende blåstjert med kameraet.

 ?? ?? Lapuglen er blandt de fugle, Mikko har fotografer­et i sin karriere.
Lapuglen er blandt de fugle, Mikko har fotografer­et i sin karriere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway