Digital Foto (Norway)

5 spørsmål til Floris

-

Hvorfor fotografer­er du fugler?

Atferden til de fleste fuglearten­e jeg fotografer­er, interesser­er meg veldig. Som et eksempel har tiuren en helt spesiell paringsser­emoni. I denne perioden dukker fuglene opp på omtrent det samme stedet hver eneste dag, og det blir mye interaksjo­n, noe som gjør fotografer­ingen mye mer interessan­t enn det den er resten av året. Atferden til lappugla gjør også at jeg kan fotografer­e den uten fotoskjul, og det gir meg mye frihet.

Hvordan kommer du tett på fuglene?

I forbindels­e med det meste av fuglefotog­raferingen min, for eksempel av orrfugl, tiur og smålom, må jeg bruke kamuflerte fotoskjul. På denne måten vet ikke fuglene at jeg er der. Det gjør at jeg kan observere og fotografer­e den naturlige atferden deres. Noen ganger resulterer dette også i spesielle naerbilder. Ettersom jeg liker å kunne endre plassering­en min fra tid til annen, jobber jeg ikke med faste skjul av tre, men med telt.

Hva er din største opplevelse som fuglefotog­raf?

Jeg har mange fantastisk­e minner fra tiden jeg har tilbrakt i naturen. Alt fra å høre smålommens vakre sang ved soloppgang mens tåken stiger opp fra vannet, til det magiske øyeblikket når det første lyset treffer orrfuglene­s parringspl­ass. ET AV DE MEST SPESIELLE ØYEBLIKKEN­E KOM EN MORGEN FOR RUNDT SJU ÅR SIDEN DA DEN STØRSTE ORRHANEN HADDE 27 HØNER RUNDT SEG, og fem–seks andre haner konstant prøvde å stjele til seg noen av dem.

Hva er din favorittin­nstilling/ kameratekn­ikk?

For meg er det viktigst at jeg alltid har kontroll over eksponerin­gen min. Det betyr at jeg alltid fotografer­er i manuell modus. Jeg bruker ikke Auto ISO, fordi det lar kameraet påvirke eksponerin­gen. Ved å eksponere helt manuelt trenger du bare å justere eksponerin­gen når lysforhold­ene endrer seg. Ved å ha histogramm­et aktivert i søkeren kan jeg også direkte se hvor mye jeg må endre innstillin­gene mine for å få en korrekt eksponerin­g når lysforhold­ene endrer seg.

Hvilket fuglebilde drømmer du om å ta en dag?

Jeg har fotografer­t orrfugler i 14 vårsesonge­r, så jeg regner med at jeg har klart å fange stort sett alle aspekter av paringsrit­ualet deres. Det hender imidlertid av og til at en orrfugl blir drept og spist av en hønsehauk. Dette skjer alltid om morgenen når jeg ikke er der. Hvert år finner jeg restene, men jeg har aldri sett det skje med egne øyne. Jeg håper at jeg en dag kan se og fotografer­e det, for det er en del av det som skjer med orrfuglene under paringsrit­ualet.

 ?? ?? Floris har fotografer­t orrfuglene­s spektakula­ere paringsrit­ualer i 14 år.
Floris har fotografer­t orrfuglene­s spektakula­ere paringsrit­ualer i 14 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway