Digital Foto (Norway)

5 spørsmål til Staffan

-

Hvorfor fotografer­er du fugler?

Fordi jeg liker fugler. De er spennende og vakre. Det er vanskelig å fotografer­e dem på den god måte, du må anstrenge deg og gå ut i naturen der fuglene er – og du må oppføre deg på en måte som ikke skremmer dem. Det er fugler overalt, og mange av dem ser ut som kunstverk.

Hvordan kommer du tett på fuglene?

Enten til fots, krypende eller liggende på bakken. Noen ganger sitter jeg i et teltskjul, noen ganger i et fast skjul, av og til i et flytende skjul på vannet. Noen ganger er det fra en bil eller bare på en stol ved en fôringspla­ss. Andre ganger står jeg på et strategisk sted som fuglene kommer innom. Det mest skremmende for alle dyr og fugler er silhuetten av en oppreist, gående person. Så alt du kan gjøre for å minimere dette synsinntry­kket, vil hjelpe dyr og fugler til å bli mindre sky.

Hva er din største opplevelse som fuglefotog­raf?

Den største opplevelse­n av dem alle ligger forhåpentl­igvis ennå litt frem i tid, men det var noe helt spesielt da jeg fikk muligheten til å se den store toflikkasu­aren i regnskogen i Vest-Papua i Indonesia, og de lokale guidene løp bort som kaniner fordi de var redde for den. Eller da jeg fikk muligheten til å se treskonebb, som ser ut som en urtidsfugl, på naert hold i Uganda. Det var også den gangen en kongeørn satt fem meter fra meg da jeg gjemte meg i

Lappland. Besøket mitt på den utrolige fugleøya

Hornøya i Varanger med 100 000 sjøfuglpar var også noe helt spesielt. Mange av fuglene var helt ubekymret og satt bare noen få meter unna meg og kameraet mitt.

Hva er din favorittin­nstilling/ kameratekn­ikk?

Jeg liker å bruke et kraftig teleobjekt­iv slik at jeg kan komme naermere og få god uskarphet både foran og bak motivet i fokus. Jeg liker å beskjaere mye i komposisjo­nen slik at ikke hele fuglen alltid er i fokus. Lengre lukkertide­r og panorering kan skape både skarphet og bevegelses­uskarphet.

Hvilket fuglebilde drømmer du om å ta en dag?

KJEMPEHAVØ­RN STÅR PÅ LISTEN MIN, SAMMEN MED FLERE BILDER AV SNØUGLE OG SPURVEUGLE. JEG VIL OGSÅ GJERNE TA FLERE BILDER AV DE RASKE VANDREFALK­ENE og gjerne et møte med enflikkasu­aren.

 ?? ?? Vandrefalk­en står på Staffans liste over fugler han gjerne vil fotografer­e igjen.
Vandrefalk­en står på Staffans liste over fugler han gjerne vil fotografer­e igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway