Digital Foto (Norway)

NIKON Z FC

-

På 1980-tallet var Nikons legendaris­ke FM- og FE-modeller førstevalg­et for mange profesjone­lle reportasje­fotografer, og ble blant annet brukt av AP-fotografen Jeff Widener til å ta bildet «Tank Man» på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989. Med Z fc har Nikon basert designen på disse klassiske modellene. På avstand ligner retrokamer­aet dermed en del på de analoge forgjenger­ne. Det er likevel snakk om et toppmodern­e speilløst systemkame­ra som bygger på nåtidens Z 50 med en APS-C-bildebrikk­e på 20,7 megapiksle­r.

Kameraet veier bare 445 gram, og finishen er noe plastaktig – saerlig sammenlign­et med for eksempel et analogt FE 2 av robust metall. Til prisen er kameraets finish imidlertid svaert god.

Den rendyrkede retrolooke­n har sin pris, for ergonomien er ikke optimal. Med de helt rette linjene får du aldri et skikkelig godt grep rundt kameraet. Z fc er utstyrt med egne innstillin­gshjul til valg av ISOverdi, lukkertid og eksponerin­gskompensa­sjon, noe som krever tilvenning. Dessverre er det ikke mulig å velge Auto ISO på ISO-hjulet, så her måtte vi inn i menyen hver eneste gang. Det er tungvint. I stedet for et programhju­l er det en liten arm som må vippes til M, A, S eller P. Det fungerer bra, men vi savner likevel en styrespak til å flytte fokuspunkt­ene, slik vi er vant til med Fujifilm. Autofokuse­ringen jobber raskt og trygt og helt på nivå med Z 50. Det gjelder også kameraets øyefokus. Bildekvali­teten er identisk med Z 50, noe som vil si veldig god med fine detaljer og naturlige farger – imidlertid uten å matche de aller beste kameraene. Kameraet selges i ulike sett, der du for eksempel kan velge Z 28 mm F2.8 (SE) som designmess­ig passer perfekt til kameraet, og zoomobjekt­ivet Z DX 16–50 mm F3.5– 6.3 VR. Hvis du ikke er noen designnost­algiker, kjøper du heller det rimeligere kameraet Z 50.

 ?? ??
 ?? ?? Nikon Z fc måler 13,5 x 9,4 x 4,4 cm. Kameraet er utstyrt med en rekke innstillin­gshjul og egnede funksjonsk­napper.
Nikon Z fc måler 13,5 x 9,4 x 4,4 cm. Kameraet er utstyrt med en rekke innstillin­gshjul og egnede funksjonsk­napper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway