Digital Foto (Norway)

OM SYSTEM OM-5

-

Olympus har solgt kameradivi­sjonen sin, og kameraene går nå under navnet OM SYSTEM. Designmess­ig er OM-5 og tre år gamle Olympus OM-D E-M5 Mark III likevel identiske. Også menyen i de to kameraene er den samme. Her hadde vi nok håpet på den nye, intuitive menyen fra flaggskipe­t OM-1.

Vi skal nå finne forskjelle­ne inne i dette kameraet. En kraftigere prosessor gjør for eksempel at du for første gang i denne prisklasse­n kan ta såkalte pixel shift-bilder håndholdt. Kameraet tar en serie bilder med bildebrikk­en litt forskjøvet og setter dem sammen til ett bilde på 49,9 megapiksle­r i stedet for de vanlige 20,2. Funksjonen fungerer greit, men svaert detaljerte områder kan bli seeende litt ulne ut, og vi foretrekke­r faktisk å øke oppløsning­en i for eksempel Photoshop i stedet. Med stativ kan du ta pixel shift-bilder med en oppløsning på 80,6 megapiksle­r. Bildestabi­liseringen kompensere­r nå for hele 7,5 trinn, og vi fikk knivskarpe bilder da vi tok håndholdte bilder med en lukkertid på hele 2,5 sekunder med en brennvidde som tilsvarer 72 millimeter. OM-5 tar 30 bilder per sekund med elektronis­k lukker og låst fokus, mens hastighete­n er ti bilder per sekund med følgefokus. Da vi fotografer­te biler i fart med et raskt SD-kort, stoppet bufferen etter 20 bilder, og vi måtte vente i ti sekunder før den var tømt. OM-5 er altså ikke et utpreget actionkame­ra. Autofokuse­ringen har bare 121 punkter og er ikke like rask som hos flere konkurrent­er. Vi kunne ellers ønske oss samme kraftige autofokus med 1053 punkter og intelligen­t motivgjenk­jenning som i OM1. Til gjengjeld er ansikts- og øyegjenkje­nningen raskere og tryggere enn med E-M5 Mark III.

Four Thirds-brikken på 20,2 megapiksle­r leverer god bildekvali­tet med fine detaljer opp til ISO 6400, men uten å matche APS-C-bildebrikk­er hos for eksempel Fujifilm, og over ISO 6400 lider detaljnivå­et. Fargene blir pene og naturlige, og eksponerin­gen feiler sjelden.

 ?? ??
 ?? ?? Kameraet måler 12,5 x 8,5 x 5,0 cm og veier bare 414 gram.
Kameraet måler 12,5 x 8,5 x 5,0 cm og veier bare 414 gram.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway