Digital Foto (Norway)

Skarphet til skjerm og utskrift

-

I Lightroom kan du korrigere den generelle skarpheten og få skarpere definerte linjer i bildet, slik vi gjør her i første steg. Men du bør også ta hensyn til skarpheten når du eksportere­r bildet. Den må du justere avhengig av hva du vil gjøre med bildet etterpå. Hvis bildet skal skrives ut, vil papiret absorbere blekk, og kanter og detaljer kan bli uskarpe. Derfor trenger det høyere skarphet enn hvis det bare skal bli vist frem på en dataskjerm.

1

Importer bildet i Library. Marker det og velg Develop. På høyre side går du ned til Detail. Klikk på den lille pilen til høyre hvis panelet ikke er åpent. Dra glidebryte­ren ved siden av Amount til høyre for å øke skarpheten. Med Detail kan du bestemme hvor mye skarpheten skal økes generelt i forhold til på mindre detaljer. Hold øye med miniatyrbi­ldet. Hvis utsnittet begynner å få mye støy eller tekstur, har du økt skarpheten for mye.

2

Nå velger du File og Export ... Rull ned til Output Sharpening. Sjekk at det er krysset av i boksen ved siden av Sharpen For. I den første nedtrekksm­enyen kan du velge hva du vil gjøre med bildet; om det skal vises på en skjerm, Screen, skrives ut på matt papir, Matte Paper, eller skrives ut på glanset papir, Glossy Paper. Lightroom er forhåndsin­nstilt til å øke skarpheten slik at den passer til valget ditt. I nedtrekksm­enyen til høyre kan du velge å justere mengden; Low, Standard og High. Det finnes ulike typer matt fotopapir, og derfor kan det også vaere nødvendig å justere styrken.

3

Når du har valgt skarphet, er du klar til å eksportere ved å klikke på Export. Men hvis du regner med å bruke de nåvaerende skarphetsi­nnstilling­ene mange ganger når du eksportere­r, kan det vaere lurt å opprette en forhåndsin­nstilling. Klikk på Add. Skriv inn et navn på forhåndsin­nstillinge­n og klikk på Create. Neste gang du skal eksportere med disse innstillin­gene, velger du File, Export with

Preset og den aktuelle forhåndsin­nstillinge­n.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Vi har tilpasset skarpheten porten for det blanke fotopapire­t i skriveren.
Vi har tilpasset skarpheten porten for det blanke fotopapire­t i skriveren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway