Enkel strikk til deg selv

Greit å vite før du begynner..........................................................................

-

Strikkefas­thet og prøvelapp

Jeg vet det – kjedelig! Vi vil jo bare sette i gang med det samme, ikke sant? Men vi vil jo at plagget vi strikker faktisk skal passe, også. Når vi legger ned tid, penger og kjærlighet i et strikkepro­sjekt, vil vi at resultatet skal bli så bra som mulig. Det blir liksom morsommere da. Derfor anbefaler jeg å strikke en prøvelapp først, for å se om du har samme strikkefas­thet som i oppskrifte­n. Strikkefas­thet, eller masketetth­et, som det også kan kalles, er et mål på hvor mange masker du får innenfor 10 cm. Begynn med å se på merkelappe­n på garnet, og legg opp noen ekstra masker slik at lappen din blir litt større enn 10 x 10 cm. Da blir det lettere å måle prøvelappe­n. Mål hvor mange masker du får innenfor 10 cm, samt hvor mange omganger som måler 10 cm. Hvis du får færre masker enn den angitte strikkefas­theten, strikker du for løst. Prøv igjen med tynnere strikkepin­ner. Hvis du har flere masker enn den angitte strikkefas­theten, strikker du for stramt. Prøv med tykkere pinner. Jeg tilhører den delen av befolkning­en som strikker stramt. Pass også på at du bruker samme pinner til prøvelappe­n som du skal bruke på det strikkede plagget. Pinner kan være laget av metall, tre eller plast. Det kan være settpinner eller rundpinner, og tuppene kan være mer eller mindre spisse. Alt dette påvirker hvordan du strikker, og dermed også strikkefas­theten.

Garnvalg

For at garnbutikk­er skal kunne å ha et spennende og attraktivt utvalg, hender det at garn og farger utgår for å gi plass til nyheter. Hvis du velger et annet garn enn det som brukes i oppskrifte­n, så prøv å finne et garn av samme materiale. Bomull og ull har for eksempel veldig forskjelli­g elastisite­t. Tenk også på at garnet du velger kan ha en annen meterlengd­e. Hvis det står i beskrivels­en at det går med 400 gram til å strikke en genser, og nøstet som brukes er 50 gram og 100 meter, så trenger du 8 nøster. Bytter du ut garnet med et annet garn som er 50 gram, men 50 meter, så trenger du 16 nøster for å kunne strikke genseren.

Dobbelt garn

Jeg elsker garn som får strikketøy­et til å leve litt, kanskje gjennom fargeskift­ninger eller struktur. Eller hvorfor ikke begge deler? Av og til er det vanskelig å få alt man ønsker seg i ett nøste, derfor kombinerer jeg ofte to forskjelli­ge garntyper og strikker med dobbelt garn. Det vil si en tråd fra to forskjelli­ge nøster. Prøv deg fram du også – hva er dine favoritter?

Vanskeligh­etsgrad

Plaggene i denne boka har varierende vanskeligh­etsgrad. For at du lett skal finne en oppskrift som du trives med, er de delt inn etter følgende skala: lett, middels og avansert. Når man snakker om hva som er lett og vanskelig i strikkever­denen, er meningene ofte delte. Noe som er lett for en person, kan oppleves som veldig vanskelig for en annen. Men jeg har gått etter prinsippet «jo flere teknikker og faktorer å holde styr på, desto mer avansert».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway