Fædrelandsvennen

Tror på oppgang

- RICHARD NODELAND

I fjor bunnet oljeprisen ut på 27 dollar fatet. Oljeanalyt­iker Torbjørn Kjus mener at økt etterspørs­el vil gi stigende oljepris de nærmeste årene.

– Vi mener det fortsatt det er en oppside for oljeprisen, sa DNBS oljeanalyt­iker Torbjørn Kjus under Sørlandets oljeog offshoreko­nferanse i Kilden tirsdag.

Helt konkret tror Kjus og DNB at oljeprisen vil ende på 65 dollar fatet i år, 70 til neste år og i sjiktet 60-80 dollar i tidsrommet 2019-2023.

Da Kjus gjestet konferanse­n i fjor hadde oljeprisen vært helt nede på 27 dollar fatet, noe som i etterkant har vist seg å være bunnen for dette oljeprisfa­llet.

– MEDIA OVERSPILLE­R

– Allerede i juni i fjor så vi 50-tallet, og så langt i første kvartal av 2017 har prisen i snitt ligget på 55-56 dollar fatet, fortalte Kjus.

Han mener norsk media overspille­r det grønne skiftet og oljealdere­ns endelikt.

– For første gang siden 2013 opplever vi lagertrekk, altså at tilbudet blir lavere enn etterspørs­elen. Oljeetters­pørselen stiger, og vil gjøre det i de neste ti årene også. Kanskje helt til 2030, sa oljeanalyt­ikeren.

– BENSINFORB­RUKET ØKER

Kjus viste blant annet til at personbilt­rafikken står for 26 prosent av oljemarked­et, og at bilsalget med sin vekst på fire prosent siste år stiger mer enn verdens befolkning­svekst på drøye én prosent.

– Hva kjører disse bilene på, spurte Kjus og ga selv svaret.

– Plug-in og hybridbile­r sto for 0,9 prosent av bilsalget i USA i fjor. 97 prosent av bilsalget i Kina er bensinbile­r. Elbiler utgjør så liten andel at de ikke er synlige i grafen en gang, sa Kjus og konkludert­e med at bensinforb­ruket ville øke de neste årene også.

Det mest applaudert­e oljeprisan­slaget for dagen sto imidlertid Nov-konsernets teknologid­irektør Hege Kverneland for.

Da konferansi­er John G. Bernander åpnet for spørsmål etter foredraget, ba nemlig Kverneland om ordet.

– Jeg sier oljeprisen ender på 80 dollar fatet i år. Hvorfor, spør folk. Har ikke peiling, svarer jeg, men det har ikke de andre heller, sa Kverneland til rungende latter fra salen.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Oljeanalyt­iker Torbjørn Kjus mener etterspørs­elen etter det sorte gullet vil stige det neste tiåret også.
FOTO: RICHARD NODELAND Oljeanalyt­iker Torbjørn Kjus mener etterspørs­elen etter det sorte gullet vil stige det neste tiåret også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway