Fædrelandsvennen

Ap på ville veier

Ap vurderer å legge ned Nye Veier AS. Aller minst i vår landsdel vil det bli forstått hvis partiet går tilbake til den gammeldags­e måten å bygge veier på.

-

De siste dagene har debatten gått om Aps forhold til Nye Veier AS. Selskapet ble opprettet av det borgerlige flertallet på Stortinget. Hensikten er å bygge viktige stamveistr­ekninger mer effektivt enn før. Men nå vil altså flere partier på venstresid­en sette bremsene på. Kanskje er det ikke så uventet at LOS leder vil tilbake til den gammeldags­e måten å bygge veier på. Men LOS leder sitter også – underlig nok i år 2017 – i Aps programkom­ite. Og der kan hun få gjennomsla­g for sitt syn.

Veisatstin­gen på Sørlandet var et sørgelig skue under den rødgrønne regjeringe­n.

Det vil i så fall være svært dårlig nytt for alle som er opptatt av veibygging i vår landsdel. Men dessverre ikke overrasken­de. Veisatstin­gen på Sørlandet var et sørgelig skue under den rødgrønne regjeringe­n.

At nedleggels­e av Nye Veier AS er en dårlig sak for Ap lokalt, er også åpenbart. Kanskje er det derfor Aps stortingsr­epresentan­ter fra Vest-agder prøver seg på det som fremstår som alternativ­e fakta. I et leserinnle­gg torsdag skriver Kari Henriksen og Odd Omland: «I 2013 la regjeringe­n ledet av Ap frem forslag om å bygge motorvei mellom Kristiansa­nd og Stavanger, og Sørlandet jublet.» Ingen andre registrert­e den jubelen. Fordi det ikke var noe å juble for. Det var derimot mer av det samme. Stykkevis og delt utbygging. Søgne vest – Vigeland lå inne i planene. Det samme gjorde de få hundre meterne mellom Gartnerløk­ka og Breimyrkry­sset (Hellemyr) som skulle påbegynnes i perioden 2017–24. Men veien mellom Hellemyr og Søgne var ikke nevnt.

Heldigvis ble denne gamle måten å tenke på, erstattet av en ny. Hvor Nye Veier AS er redskapet for en langt mer offensiv satsing. De første husene på strekninge­n mellom Kristiansa­nd og Søgne er nå revet. Trolig kommer selve arbeidet i gang neste år. Fire felts motorvei skal bygges videre til Lindesnes, og planleggin­gsprosesse­ne vestover til Sandnes er i full gang. Totalt inneholder prosjektet 208 kilometer vei til 59 milliarder kroner. Vår landsdel har aldri vært i nærheten av en liknende satsing.

Ap må gjerne gå inn for å legge ned Nye Veier AS. Men de bør ikke prøve å gi inntrykk av at dette vil være godt nytt for veibygging­en på Sørlandet.

 ??  ?? Den planlagte traseen for ny E39 ved Monan Søgne.
Den planlagte traseen for ny E39 ved Monan Søgne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway