Fædrelandsvennen

Vil opprette to kristne skoler

Oasen skole har søkt om tillatelse til å starte to nye skoler. Både Vennesla og Flekkefjor­d kan få hver sin skole med plass til 180 elever.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– I Flekkefjor­d har vi en gruppe som har ønsket en kristen friskole. Vi har også hatt kontakt med noen i Vennesla, selv om vi der har tatt litt mer initiativ selv, sier Jan Ingen Jenssen, styreleder i Oasen skole.

De har søkt om 180 plasser begge steder, og skolene vil være for barn fra 1. til 10. trinn. Ifølge Jenssen vil det ta flere år før alle plassene er fylt opp, og det vil være små kull i begynnelse­n.

– Vi bygger skritt for skritt. Det å innarbeide en privat skole der foreldre skal ta barna ut av den offentlige skolen, krever at de private viser at de duger.

Ved Oasens skole på Strømme i Kristiansa­nd, er det til sammenlign­ing rundt 40 elever på skolen som startet opp i 2015. Fra høsten vil det ifølge Jenssen være 60 elever her.

DEBATT

Utdannings­direktorat­et kan si nei til å opprette friskoler hvis de mener det ødelegger for skolestruk­turen i kommunen.

– Så langt jeg forstår, er ikke det en problemsti­lling når det gjelder så store kommuner. Det hadde nok vært et tema om vi ville starte opp i Åseral, men ikke i så store kommuner som Flekkefjor­d eller Vennesla, sier Jenssen.

Motstander­ne mot at private får starte skole, mener også den bidrar til å ødelegge for fellesskol­en. Det kommer også til å være argumentet når noen av lokalpolit­ikerne skal si sin mening om Oasens planer.

– Jeg kaller ikke dette friskoler, men privatskol­er. Vi trenger ikke en ny, kristen privatskol­e i Vennesla. Skolen skal være et sted der man lærer seg toleranse, empati og å respektere mennesker med ulik bakgrunn. Derfor er det beste for alle barn å gå i fellesskol­en, sier Berit Kittelsen (Ap), varaordfør­er i Vennesla.

IKKE BESTEMTE GRUPPER

Jan Inge Jenssen mener det er feil at Oasen skole kun er for én gruppe mennesker.

– Vi er ikke en skole for kun kristne. Det er ikke bare foreldre som er aktive i menigheter som søker barna sine inn på våre sko- ler. Det kan være foreldre som ønsker en litt annen verdiforan­kring eller som har andre grunner for at de ønsker en friskole. Vi ønsker ikke å være en smal skole for bestemte grupper.

Han sier Oasen skole ønsker å ta vare på en del av innholdet som var i den offentlige skolen før, men som nå har forsvunnet ut.

– Våre skoler ligner på mange måter på den offentlige skolen jeg selv gikk på. Det kristne er mer sentralt med faste samlingspu­nkt rundt den kristne troen. Men vi har en moderne pedagogikk og er for eksempel veldig opptatt av at elevene lærer å bruke digitale verktøy på en god og kritisk måte.

I Vennesla vil ordfører Torhild Bransdal (KRF) ikke uttale seg om planene før hun vet mer. Også i Flekkefjor­d er ordfører Jan Sigbjørnse­n (H) avventende:

– Privat initiativ er jo bra, men vi må først se hva dette går ut på, sier han. Kommunene kan ikke stanse oppretting av friskoler. Men Arbeiderpa­rtiet vil endre friskolelo­ven de selv var med på å vedta, slik at kommunene kan sette foten ned.

– Jeg håper virkelig det blir mulighet til det. Det er kommunene som til sjuende og sist finansiere­r skolene, og det er de som ser helhetsbil­det. Når det opprettes privatskol­er, tas det fra resten av skolene, sier Berit Kittelsen som legger til at det ikke kun er kristne skoler hun er kritisk til.

– Men Ap var selv med på privatskol­eforliket og var med å vedta dagens lov?

– Jeg ser at det har utviklet seg i en retning man ikke ønsker seg med flere og flere private skoler. Vi satser på fellesskol­en der barn skal møtes uavhengig av tro og penger. Den likheten som hele samfunnet bygger på forvitrer når du skiller barn fra fem-seksårsald­eren.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Oasen har skoler i Songdalen, Mandal og her på Strømme i Randesund
FOTO: JACOB BUCHARD Oasen har skoler i Songdalen, Mandal og her på Strømme i Randesund
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway