Fædrelandsvennen

Beslagla narko for 15 mill.

Aldri før har politiet i Agder tatt like store mengder hasj, amfetamin og kokain. 14 personer knyttes til et Balkan-miljø som skal ha forsynt Sørlandet med stoff.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no - TEKST: erlend.olsbu@fvn.no -

– I denne saken har vi hatt fokus på bakmenn, og vi mener å ha slått ut en betydelig aktør, sier Thor Atle Pedersen, leder for avsnittet for organisert kriminalit­et i Agder-politiet.

I alt er det beslaglagt narkotika som har en antatt gateverdi på rundt 15 millioner kroner.

– Større kvantum har vi ikke beslaglagt noen gang tidligere, sier John Repstad, seksjonsle­der i Agder-politiet til Fædrelands­vennen.

Opprulling­en av saken startet med etterforsk­ning mot to menn politiet mener har vært de mest sentrale i smuglingen. Dette er en 61-åring og hans svigersønn.

Til sammen har 14 personer blitt pågrepet. De fleste av dem sitter nå varetektsf­engslet siktet for grov narkotikav­irksomhet. Alle har bakgrunn fra Balkan.

VIA SVERIGE

1. november i fjor passerte en kurér i 40-årene svenskegre­nsen på Svinesund i Østfold. Etter avtale med Agder-politiet stanset tollerne bilen. Under motorpanse­ret og andre steder i bilen var det skjult til sammen to kilo kokain.

Partiet ble koblet til ytterliger­e fire personer. Politiet mener en 61-åring var bestiller av narkotikae­n.

Bestefaren er bosatt i Kristiansa­nd, og norsk statsborge­r med albansk bakgrunn. Sønnen hans (35) er også siktet for å ha bidratt til denne narkotikas­muglingen.

SKYGGET BIL

10. desember i fjor aksjonerte politiet igjen. De skygget en bil med en makedonsk statsborge­r fra Sørlandet til Ski i Akershus. Her møtte 38-åringen en trailer ført av en landsmann (35).

Hvordan traileren kom inn i Norge, er uvisst. Men spanere fra Agder fulgte med da det ble lastet store mengder narkotika fra traileren og over i bilen.

Makedonere­n kjørte mot Asker, og her slo politiet til. I bilen ble det funnet totalt 30 kilo amfetamin, seks kilo kokain og ti kilo hasj.

Totalt sju personer knyttes til smuglingen av gigantpart­iet. Blant dem er dattera til 61-åringen i den første smuglersak­en, hennes samboer og det som skal være hans bror.

Mennene på 28 og 30 år er albanske statsborge­re, bosatt i Kristiansa­nd eller Stavanger og i Birkenes. De har ikke lovlig opphold i Norge.

Politiet mener de to brødrene framstår som de mest sentrale i forbindels­e med den siste smug- lingen, og to hasjplanta­sjer på Sørlandet.

– IMPORTERTE HASJGARTNE­RE

Etterforsk­ningen ledet politiet til to hus. De ligger på avsideslig­gende steder i Birkenes og i Åseral. Da politiet slo til 10. desember ble det avslørt at disse var gjort om til profesjone­lt drevne hasjplanta­sjer.

I alt er det beslaglagt 750 cannabispl­anter.

Husene er blitt leid ut av eiere som trolig har vært intetanend­e til den omfattende ulovlige virksomhet­en de skulle brukes til.

For å drive plantasjen­e, mener politiet at personer fra Balkan er blitt hentet til Norge, utelukkend­e for å være hasjgartne­re.

– Nettverket har vært drevet med utstrakt bruk av falske pass og førerkort og personer som ikke har vært registrert i Norge, sier Thor Atle Pedersen i Agderpolit­iet.

– Vil det bli aktuelt å sikte noen av disse etter mafiaparag­rafen?

– Det er for tidlig å si. Men nettverket i den siste smuglingen, bærer preg av å være godt organisert, der folk har hatt ulike roller, sier Pedersen.

I arbeidet har Agder-politiet samarbeide­t med politidist­rikter flere andre steder i landet, samt politi i utlandet.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Avsnittsle­der Thor Atle Pedersen i Agder-politiet har ledet den omfattende etterforsk­ningen som blir kjent i dag.
FOTO: JACOB BUCHARD Avsnittsle­der Thor Atle Pedersen i Agder-politiet har ledet den omfattende etterforsk­ningen som blir kjent i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway