Fædrelandsvennen

Ny runde om tiggeforbu­d

Til våren kan det omstridte tiggeforbu­det i Lillesand være en saga blott.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Det er klart etter at tiggeforbu­det ble satt på dagsorden igjen i onsdagens bystyre.

Som svar på spørsmålet fra varaordfør­er Jorunn Gleditsch Lossius (KRF), sier ordfører Arne Thomassen (H) at forbudet vil komme opp i forbindels­e med en revisjon av politivedt­ektene.

Forbudet ble innført i desember 2015, og Lillesand er fortsatt landets eneste kommune med totalforbu­d mot tigging. I juni 2015 ble vedtaket beholdt med 15 mot 12 stemmer.

Nå ser det ut til at det kan gå mot et flertall for å forkaste det omstridte forbudet.

– Vi kan ikke forby sosial nød eller menneskers bønn om hjelp. Siden det ikke har vært flertall for å fjerne forbudet, har vi foreslått å erstatte det med noen restriksjo­ner, sa Gleditsch Lossius da hun gikk på talerstole­n.

– TUNGVINT OG VRIEN

I forslaget gis det tillatelse for tigging på to anviste plasser i byen. Men helst ønsker Krf-politikere­n å fjerne hele forbudet for godt.

– Vi kan ikke distansere oss fra at dette handler om mennesker. Vi kan ikke sitte som den eneste kommunen i landet og skyve vekk problemet, fremholdt hun.

Signe Ann Jørgensen (SV) syntes det virket tungvint å ta omveien om politivedt­ektene for å fjerne forbudet.

– Vi kunne gjort det enklere ved ta den ene saken og ikke vært så vriene, sa hun, og pådro seg en replikk fra ordføreren:

– Hvis det er vrient å ta en grundig behandling, er vi på to forskjelli­ge planeter, kom det fra Thomassen.

De fleste som gikk på talersto- len takket KRF for initiative­t og mente det var på høy tid å få en debatt om forbudet.

– Jeg håper på en debatt som kan forene og ikke splitte oss. Denne saken har splittet byen, og dette bystyret. Saken vil komme igjen og igjen om ikke vi blir kvitt det og får på plass en mykere linje, mente Cecilie Knibe Hanssen (Ap).

– FORBUDET FUNGERER

Ingelinn Lossius-skeie (Frp) var den eneste som uttalte seg positivt om dagens regelverk.

– Det vi har i Lillesand nå, fungerer godt. De som var her fra før, er her fortsatt, men de selger blader eller strikketin­g, som er mye bedre enn å tigge, mente hun, og viste til erfaringer fra Oslo, hvor hun hadde bodd, og hvor tigging var et problem i parker og på tbanen.

Hun var kritisk til forslaget fra varaordfør­eren om at tiggerne skal registrere seg i kommunetor­get «hvor de også får en gjennomgan­g i forhold hva som er akseptabel oppførsel; eksempelvi­s ingen høyrøstede tilrop, ikke følge etter til minibank o.l.», som det heter i forslaget.

– Vi mener det er nedverdige­nde og ydmykende å skulle registrere seg som tigger og få servert to regler. Vi mener det er oppreisend­e å jobbe med å selge, og at folk kanskje gir litt ekstra når de kjøper noe, sa Ingelinn Lossius Skeie(frp).

 ?? ARKIVFOTO: HILDEGUNN MELLESMO AKSELSEN ?? Lillesand er landets eneste kommune med totalforbu­d mot tigging. Bildet er fra 2012.
ARKIVFOTO: HILDEGUNN MELLESMO AKSELSEN Lillesand er landets eneste kommune med totalforbu­d mot tigging. Bildet er fra 2012.
 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Ordfører Arne Thomassen (H) vil ha administra­sjonen til å forberede en sak om politivedt­ektene, hvor det omstridte tiggeforbu­det er nedfelt.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Ordfører Arne Thomassen (H) vil ha administra­sjonen til å forberede en sak om politivedt­ektene, hvor det omstridte tiggeforbu­det er nedfelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway