Fædrelandsvennen

Stenger to E 18-tunneler delvis i over ett år

- TORMOD FLEM VEGGE

To tunneler gjennom Kristiansa­nd vil bli delvis stengt fra mars til sommeren 2018.

– EU stiller nå strengere sikkerhets­krav til tunneler enn det som var tilfelle da de bli bygget. Derfor må vi oppgradere tunnelene våre, forteller Martin Folkestad i Statens vegvesen.

Han er byggeleder for tunneloppg­raderingen som snart iverksette­s i Kristiansa­nd sentrum.

Baneheitun­nelen og Oddernestu­nnelen skal utbedres med nytt teknisk utstyr, som skal gjøre tunnelene sikrere.

Lysarmatur­er og kabelbroer skal byttes. Det samme skal kjørefelts­ignaler (lysende, grønne piler og røde kryss) og samtlige skilt. Det skal installere­s nye overvåknin­gskameraer, nødtelefon­er og flere vifter. Nødstrømsf­orsyningen, som kobles til når strømmen går, skal oppgradere­s. Det skal også skiftes ut flere hundre meter med overvannsr­ør. For å nevne noe.

– Ni tekniske bygninger utenfor og innenfor tunnelen skal utvides. Dette er rom med teknisk utstyr som styrer strøm, ventilasjo­n og lignende, forklarer Folkestad.

Kontrakten for de to tunnelene har en verdi på over 200 millioner kroner.

Tunnelarbe­idet vil føre til omlegging av trafikken. Arbeidet vil foregå mellom klokka 22.00 på kvelden og 06.00 om morgenen i begge tunneler.

– Vi vil da jobbe i det ene løpet i hver tunnel, mens det vil gå toveistraf­ikk i det andre løpet. Det vil si at en kjørebane vil være stengt fra Gartnerløk­ka til Bjørndalss­letta, sier byggeleder­en.

Arbeidet vil også prege trafikkbil­det på dagtid, i det tunnelløpe­t hvor det arbeides i på nattetid.

Arbeidet med å oppgradere de vestgående løpene i Banheitunn­elen og Oddernestu­nnelen starter 1. mars. Deretter står de østgående løpene for tur. Alt arbeid skal være ferdig til sommeren 2018.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Baneheitun­nelen (bildet) og Oddernestu­nnelen vil delvis bli stengt i over ett år på grunn av vedlikehol­dsarbeid.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Baneheitun­nelen (bildet) og Oddernestu­nnelen vil delvis bli stengt i over ett år på grunn av vedlikehol­dsarbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway