Fædrelandsvennen

Naboer kritiske til nytt forslag

AUF og 22. juli-støttegrup­pen vil flytte 22. juli-minnestede­t til Utøyakaia for å unngå en uverdig og opprivende rettssak. Utøyanaboe­r er ikke fornøyd.

- NTB

– Vi vil ikke ha et minnesmerk­e langs Utstranda rett ved naboer som var direkte involvert den dagen, og som håper å få hverdagen normaliser­t og komme seg videre. Vi vil ha hverdagen tilbake slik AUF har fått lov til å få Utøya tilbake, sier Dag-kjetil HoltaneBer­g.

Forslaget ble presentert for kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (H) torsdag formiddag. Holtane-berg sa direkte til statsråden at staten nå må begynne å høre på dem, og at de ikke vil ha et minnesmerk­e langs stranda.

– Vi vil ha vårt nærmiljø, vår hverdag tilbake på en best mulig måte, sier han.

SANNER HAR SANSEN

Jan Tore Sanner er imidlertid positiv til det nye initiative­t og vil se nærmere på det.

– Jeg har stor sans for dette forslaget. Dette stedet er så sentralt for den tragiske dagen, sier Sanner.

– Jeg ønsker å jobbe videre med dette forslaget og få det vurdert. I det arbeidet er det avgjørende at vi får en god prosess med naboer, velforenin­gen og andre berørte, sier statsråden videre.

Han tar derfor initiativ til et møte med naboer, Hole kommune og lokale interesser raskt for å se om forslaget lar seg realisere.

– Det er ikke mulig å si noe om omfanget og utforming av minnested her. Min ambisjon er at vi før sommeren får avklart om et minnested på Utøyakaia lar seg realisere, sier statsråden.

RETTSSAK

Naboene på Utstranda har i flere år vært store motstander­e av den planlagte oppføringe­n av den svenske kunstneren Jonas Dahlbergs «Memory Wound» på Sørbråten. Konflikten har ført til at naboene etter planen skal møte staten i Ringerike tingrett 25. april for å få stanset planene.

– Vi gjør dette for å unngå en opprivende og uverdig rettssak, og vi gjør det for å ivareta de berørte og alle de lokale heltene som var der for oss for snart seks år siden, sier Auf-leder Mani Hussaini.

Men rettssaken går som planlagt, understrek­er Holtane-berg. Han er svært kritisk til at naboene ikke er blitt informert på forhånd og blitt involvert i saken.

– Jeg er veldig skuffet det er veldig belastende at de aldri kommuniser­er med naboene – at de alltid tar dette gjennom pressekonf­eranser som vi ikke er infor- mert om, sier Holtane-berg.

HAR TOMT

Hussaini sier AUF har fulgt debatten rundt det planlagte nasjonale minnestede­t fra sidelinjen i lang tid. Selv om tiden har gått, har man ikke kommet noe lenger i prosessen.

– AUF kan ikke lenger sitte og se på at en vanskelig prosess blir enda vanskelige­re ved at den nå går inn i en uverdig rettssak. AUF er ikke en part i rettssaken eller utviklinge­n av minnestede­t, men er likevel naboer på Utstranda. Vi har en tomt her, med direkte utsyn mot Utøya, som vi i dag stiller til disposisjo­n for regjeringe­n med håp om at det kan bidra til å skape et samlende nasjonalt minnested, sier Hussaini.

INTERNASJO­NAL PRAKSIS

Tor Einar Fagerland, som leder Institutt for historiske studier ved NTNU, mener det er vesentlig at et minnested blir plassert på et sted med direkte tilknytnin­g til hendelsen.

– En plassering her på kaia vil være i tråd med internasjo­nal praksis, hvor minnestede­r plasseres på steder med direkte tilknytnin­g til det som skal minnes. Stedet vil i kraft av sin historie oppleves som et meningsful­lt sted, sier Fagerland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway