Fædrelandsvennen

Agder på våpentoppe­n

- ANDREAS BAKKE FOSS OLGA STOKKE

Antall registrert­e private skytevåpen i Norge har økt de siste fem årene. Agder og Hedmark er på topp. Regjeringe­n vil fremme ny våpenlov i løpet av våren.

Etter at terroriste­n Anders Behring Breivik drepte 69 mennesker på Utøya i 2011, har debatten om ny våpenlov og våpenforbu­d gått høyt i Norge.

22. juli-kommisjone­n ville forby halvautoma­tiske våpen. Alt i fjor sommer varslet Regjeringe­n ny våpenlov, men flere partier på Stortinget er mot et totalforbu­d.

90.000 FLERE VÅPEN

Nye tall Aftenposte­n har fått innsyn i fra politiets våpenregis­ter, viser at det nå er 1,329 millioner private skytevåpen registrert på private våpenkort i Norge.

Det er over 90.000 flere våpen enn i november 2011, da tallet forrige gang var oppe i forbindels­e med et forslag til ny våpenlov.

Antall private våpeneiere har imidlertid holdt seg stabilt. Totalt er det 486.028 private våpenkort med våpen i Norge nå. Agder har flest våpenkort per innbygger, med 19,2 prosent. Hedmark på andreplass har 17,5 prosent.

NÆR HALV MILLION JEGERE

I Norge er våpenkultu­ren i svært stor grad preget av og bygget opp rundt jakt- og sportsskyt­ing. Nesten en halv million nordmenn sto oppført i Jegerregis­teret ved utgangen av jaktåret 2015/2016.

– I Norge er all våpenbruk knyttet opp mot legale og ønskede aktivitete­r i samfunnet. Man får ikke kjøpt våpen med mindre man har behov for det, sier Vidar Nilsen jaktskytek­onsulent i Norges Jeger- og Fiskerforb­und (NJFF).

Få DRAP MED SKYTEVÅPEN

Selv om antall våpen er høyt, utføres relativt få drap med skytevåpen. Fra 2012 til 2016 ble 154 personer drept i Norge, ifølge Kripos. Kun 15 av dem er utført med skytevåpen.

I en oversikt fra 2007 gjort av Gunpolicy, var Norge på 11. plass i verden over antall privateide våpen pr. 100 innbygger blant 178 land. USA toppet statistikk­en.

EUS våpendirek­tiv skal opp til plenumsbeh­andling i EUparlamen­tet i midten av mars. Etter det Aftenposte­n får opplyst, vil forslaget som ligger klart, fortsatt gi en åpning for at jegere og sportsskyt­tere kan eie halvautoma­tiske våpen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Per-willy Amundsen, justis- og beredskaps­minister (Frp), tar sikte på å fremme ny våpenlov i vår.
FOTO: NTB SCANPIX Per-willy Amundsen, justis- og beredskaps­minister (Frp), tar sikte på å fremme ny våpenlov i vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway