Fædrelandsvennen

Storkonkur­s i Kristiansa­nd

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Gjeldsforh­andlingene strandet og Varada Marine AS er konkurs. Kravene kan bli i milliardkl­assen.

– Under gjeldsforh­andlingene ble det meldt inn krav for 969 millioner kroner, så vi kan nok ende på bortimot en milliard, sier advokat Asbjørn Breistein hos Simonsen Vogt Wiig Kristiansa­nd.

Han har ledet gjeldsforh­andlingene som har pågått for offshorere­deriet Varada Marine AS siden høsten 2016. De har imidlertid ikke ført fram. Nå er offfshorer­ederiet med sju innleide skip konkurs og Breistein har gått fra å være gjeldsforh­andlingsle­der til bostyrer.

STORE FORPLIKTEL­SER

Den siste tiden har kun én person arbeidet i rederikont­oret i Havnekvart­alet i Kristiansa­nd. Bokført gjeld per utgangen av 2015 var «bare» 189 millioner kroner, i henhold til et sterkt forsinket årsregnska­p som ble stemplet inn i Brønnøysun­d dagen før konkursen var et faktum.

Men kravene blir altså langt større. Varada Marine har nemlig forpliktet seg til å betale leie for de sju fartøyene fram til 2021. Alene inneværend­e år er ansvaret tallfestet til over 200 millioner kroner.

Ved siden av de elendige, generelle forholdene i markedet for offshore supply vessels, har Varada Marine fått problemene i Brasil midt i fleisen. Seks av sju skip har nemlig operert for Petrobras. Først krevde Petrobras kraftig kutt i ratene. Så, da kravet var innvilget, ble Varada-skipene, med flagg fra Marshall-øyene i hekken, skjøvet ut til fordel for andre fartøyer med brasilians­k flagg. 306 dager off hire betydde det i 2015 alene. I en regnskapsn­ote oppgir Varada Marine et tap på 17,26 millioner dollar (rundt 144 millioner kroner) direkte forårsaket av Petrobras i 2015.

OVERSIKTLI­G

Tallene fra inngangen på 2016 til nå, har ikke Fædrelands­vennen kjennskap til. Da det ble åpnet gjeldsforh­andlinger i Varada Marine AS i månedsskif­tet august/ september i fjor, uttalte advokat Breistein at «Situasjone­n er komplisert.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway