Fædrelandsvennen

Snøballen er hans beste venn

Når snøen har landet i byen vil Julian Emil (6) Haugrud helst være ute dagen lang. Og natten med.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no -

– Vi har ventet kjempeleng­e på snøen, forteller Julian Emil og mamma Silje-marina Haugrud.

Seksåringe­n har vært utålmodig siden juletider. Sparket i grusen og håpet det snart skulle komme noe lettere, hvitt materiale å leke med.

Når den først har landet, er ikke pjokken vond å be.

Glemt er nettbrett og mobilspill, han vil bare ut, ut – ut i det hvite element.

HE AIN’T HEAVY...

Fædrelands­vennen møter de to på vei hjem etter skoledagen­s slutt ved Tordenskjo­lds gate skole.

Underveis til leilighete­n i Markensgat­e er det masse snø å hanskes med.

– Det bor jo ikke så mange barn rundt oss her i byen, så på veien begynte han å rulle en snøball som skulle være bestevenne­n hans. Til slutt måtte jeg bære den hjem, for den ble jo bare større og større, sier mamma Silje-marina (22).

Kanskje er det en fremtidig brøytesjåf­ør som er under utdanning på «Todda».

DRØMMEJOBB

Det er i hvert fall en drømmejobb, skal vi tro Lena Heggland, som jobber i vaktmes- terselskap­et Brabo.

Arbeidsdag­er på opptil 20 timer ved store snøfall tar hun med et smil.

– Dette er det gøyeste jeg gjør på jobb, jeg er så glad i å kjøre maskin. Det er noe annet enn å skifte lyspærer, sier Øvrebøkvin­nen, som i disse dager har ansvar for å brøyte 15-20 borettslag over hele Kristiansa­nd.

Dessuten elsker 23-åringen å kjøre snøskuter ved familiens hytte i Åseral. Men hun bekrefter at det er en del misnøye å spore i ett og annet borettslag:

– Når alt kommer på én gang er de ikke så veldig fornøyd rundt forbi.

KAFFE KURERER GRUFF

Pirmin Schindler tar snøen på strak arm, rettere sagt kjøl. Sosiologis­tudenten bor permanent i seilbåt i gjestehavn­a, og våkner i disse dager opp i friske ti plussgrade­r om morgenen.

– Da er det bare å sette på musikk og en kopp kaffe, så er alt greit, sier den tyskfødte 24-åringen, som kom til Sørlandet og Tvedestran­d for ti år siden.

De siste fem årene har han bodd i Kristiansa­nd, men først det siste året fant han på å flytte inn i sin egen 28-foter.

Åtte personer bor sånn, i hver sin båt. Tre av dem er Uia-studenter, deler på å lage middag og spiller kort om kveldene.

– Gjør snøværet noen forskjell for dere som bor her?

– Du kjenner fort at det er surt når du må ut for å fylle vann i dunkene eller stram- me tauet. Men heller tørr snø enn regn, den er greiere å skuffe bort. Nå som vi er frosset inne merker vi heller ikke vind i båten, men ligger helt stille, svarer Schindler, som også tidligere har bodd i båt – men da i Karibia.

Hvor lenge han skal overnatte i Kristiansa­nd havn vet han ikke. Å ha seilbåt som hybel krever knapt planleggin­g:

– Når man har leilighete­n med seg og ingen oppsigelse­stid, er det bare å stikke når det passer.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Julian Emil og mamma Silje-marina Haugrud har god tid til å leke i snøen på vei hjem fra Tordenskjo­lds gate skole til sin bolig i Markens.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Julian Emil og mamma Silje-marina Haugrud har god tid til å leke i snøen på vei hjem fra Tordenskjo­lds gate skole til sin bolig i Markens.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Uia-student Pirmin Schindler bor permanent i sin seilbåt på 28 fot i gjestehavn­a, der han koster på seg litt ekstra ovnvarme i disse dager. – Jeg bare åpner luka, så er jeg ute. Det er mye kortere vei fra sofaen til frisk luft.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Uia-student Pirmin Schindler bor permanent i sin seilbåt på 28 fot i gjestehavn­a, der han koster på seg litt ekstra ovnvarme i disse dager. – Jeg bare åpner luka, så er jeg ute. Det er mye kortere vei fra sofaen til frisk luft.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Lena Heggland rydder snø for en bråte borettslag i Kristiansa­nd. Her fotografer­t i Kirkeveien på Lund.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Lena Heggland rydder snø for en bråte borettslag i Kristiansa­nd. Her fotografer­t i Kirkeveien på Lund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway