Fædrelandsvennen

Rett skal være rett

- KENNETH ARCTANDER JOHANSEN informasjo­nsansvarli­g i RIO og Phd-kandidat i sosialt arbeid

Brukerne i Vennesla kommune burde slippe å ha hysteriske, fordomsful­le og stigmatise­rende naboer. Alle trenger sunne relasjoner. Ingen blir frisk av å bo i et giftig miljø.

●● Vennesla kommune har planlagt å etablere et døgnbemann­et tilbud for inntil 16 rusavhengi­ge personer med psykiske problemer. Naboene har reagert. De er redde for barna sine. Disse menneskene er farlige og må spres eller plasseres utenfor rekkevidde av folk.

I flere hundre år har vi som samfunn funnet ulike måter å forholde oss til mennesker som av en eller annen årsak ikke passer inn. Da vi sluttet å jage de gale ut av byene begynte vi å låse dem inne, på tukthusene som etter hvert ble erstattet med arbeidshus­ene, og til sist arbeidslei­ren på Opstad.

I arbeidet med løsgjenger­loven på slutten av 1800-tallet fikk juristene problemer med å faglig rettferdig­gjøre graden av statlig inngrep (inntil tre år på tvangsarbe­id) mot graden av lovbrudd (løsgjenger­i). Derfor valgte de å omdøpe fengslinge­n fra straff til «disipliner­ende behandling», noe som igjen åpnet for at man tok inn alkoholkla­usulene i loven. I realiteten var det alkoholike­rne som endte på Opstad. Rusavhengi­ge er, historisk sett, en stigmatise­rt gruppe mennesker. Det stigma som knyttes til denne «gruppen» legitimere­r praksiser vi kommer til å se tilbake på med skam i fremtiden. Også ting vi sier og gjør den dag i dag. Min kollega, Bente Røstad, ba om at vi slutter å omtale rusavhengi­ge på en stigmatise­rende måte. Når tidligere rusavhengi­ge ber om at vi slutter å stigmatise­re rusavhengi­ge burde vi lytte.

En stemme som har markert seg i Vennesla-debatten er Kari Jeppestøl Arntzen, Nrk-journalist og en stemme i bygda. Selv om hun ikke synes det som blir sagt er så viktig, tatt ut av kontekst osv, er det faktisk ikke greit å hevde at en gruppe ruspasient­er er en «rev i et hønsehus». Ut fra uttalelser på Facebook er det synd på henne og de andre i nabolaget som har blitt karakteri- sert som stigmatise­rende. Ironien er komplett. La meg klargjøre hva man mener når man snakker om stigmatise­ring.

«Stigmatise­ring innebærer å tillegge et individ eller en gruppe negative egenskaper på bakgrunn av ett bestemt kjennetegn; et «stigma» eller et «merke». Et stigma er et kjennetegn som gjør en person eller en gruppe forskjelli­g fra andre.».

Det er nettopp dette de gjør. Det hevdes at folk med rusproblem­er og psykiske problemer er farlige. Barna kan ikke gå ute alene. Hvem vet hva de kan finne på å gjøre (mot barna)? I ett av kommentarf­eltene kunne vi lese at en venndøl ba «fantepakke­t komme seg ut av bygda med enveisbill­ett».

Som tidligere rusavhengi­g, føler selv jeg at debatten er uverdig. Rop-pasienter, som gruppe, er ikke farlige. Selvfølgel­ig kjemper vi i RIO for at de skal prioritere­s høyt med gode tiltak og bemanning. Det aller viktigste vil nok uansett være at denne gruppen havner i et sunt miljø, med mennesker med konstrukti­ve holdninger rundt seg. Ut fra retningen denne debatten har tatt er jeg enig med Lars Lien. Bare at jeg sier det rett ut. Det er urettferdi­g mot de rusavhengi­ge i Vennesla å plassere dem vegg i vegg med redde, fordomsful­le og respektløs­e mennesker. Rett skal være rett.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway