Fædrelandsvennen

Ap mister troverdigh­et

- HELGE ANDRÉ NJÅSTAD Frp, leder av Stortinget­s kommunalko­mité

Ap setter det politiske spillet høyere enn å delta i viktige politiske prosesser for å bygge og styrke Norge lokalt. Det er alvorlig.

Samme dag som Apordfører­ne sier til Aftenposte­n at de ønsker drahjelp av egen leder i arbeidet med kommuneref­ormen, så slår Ap-leder Jonas Gahr Støre tilbake med at Ap vil reversere kommuneref­ormen som ordføreren har jobbet i herdig med den siste tiden.

Kommuneref­ormen beviser langt på vei at lokalbefol­kningen og kommunepol­itikere tar ansvar for at utviklinge­n i Norge går i riktig retning. Dessverre ser vi nå en Arbeiderpa­rti-ledelse som tar populistis­ke standpunkt og prøver å distansere seg i en sak hvor vi for litt siden var enige.

Kommuneref­ormen begynner nå å ta form og med mer enn 90 frivillige sammenslåi­nger vil kommunekar­tet se annerledes ut i 2020. Dette er en reform som er satt til liv av kommunene selv der ordførere og innbyggere har tatt utfordring­ene med kommunestr­ukturen på alvor.

Det ganske få vet, er at 67 Ap-styrte kommuner har fattet positive vedtak om sammenslåi­ng. Dette viser at det også i grasrota til Arbeiderpa­rtiet er et ønske om kommuneref­ormen. Man kan fort få inntrykk av noe annet dersom man hø- rer på partiledel­sen i Ap.

La en ting være helt klart i denne saken: En reverserin­g av kommuneref­ormen er bare en annen form for tvang der man skal tvangsskil­le kommuner som frivillig har hatt ønsker om å skape noe bedre med naboene sine, og der det har vært ytterst nødvendig å få drahjelp fra Stortinget for å få dette til.

Dersom Ap er seriøse i sitt forslag om reverserin­g så burde dette også gjelde kommunene som ble utsatt for massiv tvang på 60-tallet. Ansvarsfra­skrivel- sen og den bastante retorikken til Ap i reformarbe­idet vitner om en desperat valgkampst­rategi som gikk galt, men det er ikke for seint å snu. Ap kan vise seg som det ansvarlige partiet de en gang var og innrømme at reformen er nødvendig. Dette sier jeg ikke for at Støre skal miste troverdigh­et, men for at alle ordførere der ute skal få den støtten de trenger i arbeidet som gjenstår.

At kommuneref­ormen gjennomfør­es er et resultat av at det i mange år har blitt etterspurt av kommunepol­itikere og fagpersone­r, og er dermed ikke en føring fra statlig hold. Kommu- nereformen er en prosess som startet nedenfra og ble bestilt av lokalpolit­ikere fra Frp, H, V, KRF og Ap på sine landsmøter. Reformen er basert på frivilligh­et ved at kommuner på egen hånd har hatt samtaler og gjort avtaler med sin nabokommun­e.

Mye har forandret seg siden sist kommunesam­menslåing på 60-tallet, blant annet befolkning­smønstre, kommunikas­jonsmuligh­eter, næringsstr­uktur, velferdsbe­hov, forventnin­ger til kommunen og behovet for kompetanse. Kommuneref­ormen gjennomfør­es for å møte de endrede forutsetni­ngene og for å skape sterke kommuner som vil møte nåtidens og fremtidens forventnin­ger til kommunene.

Over 1,3 millioner innbyggere vil bo i en ny kommune etter de frivillige sammenslåi­ngene blir gjennomfør­t 1.1.2020. Reformen har gitt resultater.

I denne saken har vi nok en gang vært vitne til hvordan vinglepart­iet Ap har en leder som mener én ting mens resten av partiet kjemper for noe annet. Det er underlig at Støre har skjøvet alt ansvaret over på kommunepol­itikerne uten å vise støtte til kommunene som faktisk har behov for å slå seg sammen med naboen. Aps lokalpolit­ikere har på egen hånd gjort jobben i kommunene, mens deres stortingsp­olitikere har gjemt seg bak Høyre og Frp.

❞ Det ganske få vet, er at 67 Ap-styrte kommuner har fattet positive vedtak om sammenslåi­ng.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Det er underlig at Gahr Støre har skjøvet alt ansvaret over på kommunepol­itikerne uten å vise støtte til kommunene som faktisk har behov for å slå seg sammen med naboen, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Det er underlig at Gahr Støre har skjøvet alt ansvaret over på kommunepol­itikerne uten å vise støtte til kommunene som faktisk har behov for å slå seg sammen med naboen, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway