Fædrelandsvennen

Skivebom om SVS Israelpoli­tikk

- GUTTORM STRANDE SYRRIST leder Kristiansa­nd SV JORUNN AANENSEN KALVIK styremedle­m Kristiansa­nd SV og internasjo­nal leder Vest-agder SV

Jørgen Kristianse­n og Tove Welle Haugland i KRF forsøker punktvis å latterligg­jøre forslaget vedtatt av Kristiansa­nd SVS årsmøte om å kutte direkte og indirekte bånd med de ulovlige og folkeretts­stridige israelske bosetninge­ne på Vestbredde­n og i Øst-jerusalem.

●● «For det første bør det være utenriksde­partemente­t og Norges utenriksmi­nister som fører landets utenrikspo­litikk». Like naturlig er det at det er lokalpolit­ikere i Kristiansa­nd som skal ta beslutning­er om Kristiansa­nds innkjøp av varer og tjenester, enten det er fra inn- eller utland.

«For det andre er det rimelig spesielt at norske byer kun skal fokusere på en side i en konflikt, mens andre konflikter ikke nevnes med et ord». Det er bra at KRF er opptatt av land som er utsatt for grove brudd på menneskere­ttighetene, det er også SV. Men det er ikke riktig å unnlate å ta grep når det gjelder Israels folkeretts­brudd i Palestina fordi man ikke har tatt nødvendige grep rettet mot andre lignende folkeretts­lige situasjone­r.

«For det tredje er trolig også et slikt boikottved­tak ulovlig». Anskaffels­esloven sier at det offentlige skal opptre med stor integritet, og at offentlige anskaffels­er skal skje på en samfunnstj­enlig måte. Offentlige oppdragsgi­vere har rett til å avvise leverandør­er som gjør seg skyldig i forsømmels­er mot etiske krav. De israelske bosetninge­ne på den okkuperte Vestbredde­n og i Øst-jerusalem er ulovlige. Dette slås fast av FNS resolusjon 2334, vedtatt i desember, og å støtte oppretthol­delsen av disse bosetninge­ne gjennom handel bør være minst like ulovlig som å vedta å la være.

«For det fjerde er det også slik at dersom SV virkelig vil boikotte Israel, ja så må de i rettferdig­hetens navn gjøre det skikkelig.» Her kommer Kristianse­n og Haugland med et usaklig forslag om å boikotte alt av israelsk opprinnels­e. Men å forby handel med bosetterva­rer er ikke en boikott eller en sanksjon av Israel som stat. Israelske bosetninge­r på okkupert palestinsk område er folkeretts­stridige, anerkjenne­s ikke som en del av Israel av Norge, EU og FN, og det er stor forskjell på å snakke om hele Israel, og ulovlige israelske bosetninge­r. Politikere som Kristianse­n og Haugland bør kjenne forskjelle­n. Det er derfor ganske hårreisend­e at ordet bosetting ikke nevnes én eneste gang i deres kritikk av SVS forslag, siden det utelukkend­e er det forslaget handler om. Vi henstiller til å lese seg opp og forstå forskjelle­n på Israel og okkupert palestinsk land, da innlegget vitner om manglende kompetanse på dette området.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway