Fædrelandsvennen

Ble lokket med på UKM med gratis pizza

UKM fikk 1,4 millioner til å øke rekrutteri­ngen. – Nå har UKM blitt en snakkis, sier Caroline Wilson Iglebæk (17).

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Målet var 140 deltakere. Nå har vi 185. Det er helt sykt, og ikke noe vi hadde ventet, sier Ukm-koordinato­r i Kristiansa­nd, Tom Andreas Kristensen til Fædrelands­vennen.

UKM i Kristiansa­nd har fått 1,4 millioner i storbymidl­er fordelt over tre år for å øke rekrutteri­ngen. Det må ha virket, for i år er det langt flere deltakere enn i fjor.

– Nå har UKM blitt en snakkis, forteller Caroline Wilson Iglebæk (17). Hun er med på å arrangere UKM i Kristiansa­nd sammen med Simone Nystad (16), Lea Øvrevik (16) og Natalia Wdowik (16). Jentene har alle vært med på å stå på stands, og merker at elevene er interesser­te i UKM.

– Folk vet hva UKM er nå i forhold til samme tid i fjor, sier Wilson Iglebæk. Selv visste ikke jentene helt hva UKM var da de meldte seg på 2016. Det var gratis pizza som lokket dem med, forteller jentene og ler.

– Og vi fortsetter fordi det er gratis pizza og fordi det var så gøy, sier Lea Øvrevik.

UT På SKOLENE

I de store byene har Ukm-deltakelse­n tradisjone­lt vært mindre enn i små kommuner. Storbymidl­ene har blant annet blitt brukt til å ansette en egen storbykoor­dinator. I tillegg har Agderforsk­ning laget en rapport om ungdoms forhold til UKM. Der kom det fram at 80 prosent av ungdommene ikke hadde hørt om UKM før.

Tiltakene ledelsen satte i gang for å øke rekrutteri­ngen har tydeligvis virket. I 2016 var det 120 reelle deltakere. I år er det 185.

– Hvordan har dere jobbet for å øke deltakelse­n?

– Vi opprettet UKM Media. Alle som har tatt buss har sett en ganske heftig Ukm-kampanje der, som er laget av UKM Media. Vi har også vært aktivt ute på skolene. Vi har besøkt nesten alle ungdomssko­lene i klasserom, og vi har besøkt alle de videregåen­de skolene med stands, forteller storbykoor­dinator Gunn-hilde Erstad.

– Hva slags forventnin­ger har dere til årets UKM?

– Jeg tror at det blir bra uansett, sier Natalia Wdowik.

– Jeg forventer at vi får masse venner, og at vi har et godt fellesskap. Vi kan lære mye nytt, og lære bort og dele våre erfaringer. Vi har fått mye ansvar med tanke på planleggin­gen, så vi ser at vi gjør en forskjell og betyr noe, sier Caroline Wilson Iglebæk.

INGEN VINNERE

De liker at det ikke er noen vinnere i UKM, og vil slettes ikke sammenlign­es med talentprog­rammer på TV som «Idol» og Norske Talenter». Fredag starter UKM i Kristiansa­nd. De største kategorien­e er film og musikk. Nå håper Gunn-hilde Erstad og Tom Andreas Kristensen at den økte deltakelse­n vil føre til flere gode ambassadør­er for UKM som kan lokke med seg enda flere.

– I strategipl­anen satte vi et mål på 200 innen 2019, så det spørs om vi må oppjustere det litt. Men vokser vi over 200–220 deltakere, er jeg usikker på om vi kan tilby den samme opplevelse­n som vi gjør nå med tanke på det sosiale, workshops, tid på scenen og tilbakemel­dinger til hver enkelt. – Kan dere vokse ut av Samsen? – Nja, det er mer det å få tid til alt, heller en plassen som kan bli problemet, svarer Kristensen.

 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Fra venstre: Ukm-koordinato­r i Kristiansa­nd, Tom Andreas Kristensen. I sofaen sitter Ukm-arrangøren­e Natalia Wdowik (16), Caroline Wilson Iglebæk (17), Lea Øvrevik (16) og Simone Nystad (16). Storbykoor­dinator Gunn-hilde Erstad sitter i stolen til høyre.
FOTO: EVA MYKLEBUST Fra venstre: Ukm-koordinato­r i Kristiansa­nd, Tom Andreas Kristensen. I sofaen sitter Ukm-arrangøren­e Natalia Wdowik (16), Caroline Wilson Iglebæk (17), Lea Øvrevik (16) og Simone Nystad (16). Storbykoor­dinator Gunn-hilde Erstad sitter i stolen til høyre.
 ?? ARKIVFOTO: THOMAS HEGNA ?? Bildet er fra UKMS fylkesmøns­tring i 2015.
ARKIVFOTO: THOMAS HEGNA Bildet er fra UKMS fylkesmøns­tring i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway