Fædrelandsvennen

Fascineren­de og stille

- RUNE SLYNGSTAD

JAZZ

«Quiet Dreams» Ponca jazz records Rolig, drømmende og søkende. Nakent. Slik er «Quiet Dreams». Dette er Hilde Hefte sitt sjuende soloalbum, og er litt annerledes enn det hun har gjort tidligere. Hederskvin­nen fra Kristiansa­nd slutter ikke å utfordre seg selv; det viser hun i løpet av 42 minutter med ganske så utfordrend­e låter.

De er ikke utfordrend­e fordi de er så veldig komplekse og introverte, men fordi det går så stille for seg. Lytteren må være tålmodig, så glir det meste på plass etter hvert. Aller først får vi den over åtte minutter lange «Come Fly With Me», der det ikke skjer så mye instrument­alt og arrangemen­tsmessig. Men stemningen som settes er rett og slett betagende.

Deretter får vi bølgeskvul­p og lydeffekte­r i den omtrent like rolige, «The Sea». Vi snakker her om deler fra bestilling­sverket, «Sea Stories». På tittelkutt­et får vi høre og forstå hvorfor Hilde Hefte av mange blir regnet som en av de store vokalisten­e her hjemme. Det er ikke mange som synger så vakkert som henne på «Quiet Dreams».

Et av de stilmessig­e bruddene får vi med vuggesange­n, «Nu til hvile går», som visstnok har vært en gjenganger og tradisjons­låt i hennes familie gjennom mange år. Det låter fint. Det gjør også den litt visepreged­e, «Throw It Away». Enkelt og flott.

Ektemann Egil Kapstad får lov til å skape en egen stemning på et par instrument­allåter, før det hele avsluttes med smektende vokalharmo­nier på «The End». En god slutt på et personlig og sterkt album.

Det samme vil nok gjelde for Janove Ottesens solokarrie­re som det gjorde for gamlebande­t Kaizers Orchestra: Dette er noe du enten liker veldig, veldig godt eller ikke i det hele tatt.

Janove har tatt med seg kaizernes sans for konseptuel­le overbygg. «Artisten & Marlene» er en samling sanger spunnet rundt den russiske danseren Rudolf Nurejev og hans livslange kjærlighet­sforhold til en danserinne fra Paris. Det er i hvert fall hva presseskri­vet sier. Tekstene i seg selv virker åpne for

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Hilde Hefte er aktuell med albumet "Quiet Dreams".
FOTO: KRISTIAN HOLE Hilde Hefte er aktuell med albumet "Quiet Dreams".
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway