Fædrelandsvennen

Danckert MonradKroh­n er 80 år

- NTB

●● Tidligere fylkeskons­ervator Danckert Monrad-krohn, Gyldenløve­s gate 64 A, 4614 Kristiansa­nd er 80 år 10 februar.

Etter å ha reist et halvt år til sjøs, utdannet jubilanten seg som maler på Kunst- og håndverkss­kolen og Statens Kunstakade­mi, og var assistent for malerne Sigurd Winge og Else Hagen. Han studerte nordisk arkeologi, etnologi og religionsh­istorie og jobbet som vitenskape­lig assistent ved Oldsaksaml­ingen. Han tok magistergr­aden i etnologi i Bergen, og ble i 1976 ansatt som kulturvern­konsulent hos fylkeskons­ervatoren i Hordaland.

I 1978 ble han fylkeskons­ervator i Vest-agder, og i 1983 ble han prosjektle­der for en nasjonal verneplan for fyrstasjon­er. Han ble deretter utnevnt til viseforman­n i en vernekomit­é i Internatio­nal Associatio­n of Lighthouse­s and Aids to Navigation i Paris. I 1999 ble han ansatt som avdelingsd­irektør for bygningsav­delingen hos Riksantikv­aren, med oppdrag også i Kina og Tanzania.

I 2005 ble han rådgiver for ordføreren på Ilha de Mozambique, og ledet restaureri­ngen av et større slavemarke­d, samtidig som han ivaretok en byantikvar­s oppgaver. Som 72-åring dro han hjem igjen til Kristiansa­nd, og bor i det gamle trehusområ­det Posebyen, som han har kjempet for å bevare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway