Fædrelandsvennen

Ble skilt fra foreldrene som femåring

Erixon Danso lærte seg å spille fotball på gata i Amsterdam. Veien derfra og til Grimstad har vært lang.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no -

– Jeg er veldig glad for å være her. Jeg har vært gjennom mye dritt, unnskyld uttrykket, sier Erixon Danso til Fædrelands­vennen og smiler.

Jerv signerte tidligere denne uka sin egen, eksotiske nyvinning fra Aruba i Karibia. Nå sitter Erixon Danso på et hotell i Grimstad sentrum. Utenfor biter fem minusgrade­r, men 27-åringen virker å være fornøyd – til tross for det noe kjølige klimaet.

VILLE BORT FRA UKRAINA

27-åringen har satt seg ned for en prat med Fædrelands­vennen, dagen etter at han fikk 30 minutter i sin første treningska­mp for sin nye klubb.

Han kommer fra den ukrainske klubben Stal Kaminanske. En klubb han signerte for i fjor sommer, men hvor han fort skjønte at han ikke ønsket å være. Rett etter nyttår ble kontrakten terminert. Da hadde allerede Arne Sandstø vært på tråden.

– Jeg var ikke fornøyd der. Det handlet om forskjelli­ge ting. Men gruppa, spillerne, atmosfæren. Jeg likte den ikke. Det er viktig for meg at jeg føler meg bra, for at jeg skal spille bra, sier Danso.

Han vokste opp i Amsterdam, og har nederlands­k pass. Det er Dansos mor som er fra Aruba, og foreldrene har en periode bodd der.

– DET VAR MYE DOP OG VOLD Han beskriver området han vokste opp i:

– Det var mange fattige mennesker. Det var mye dop og mye vold. Jeg vokste opp med å spille fotball på gata. I Amsterdam er det mange forskjelli­ge kulturer som møtes. Det er en del områder hvor det er konkurrans­e på gatene. Alle rundt meg solgte dop. Det var hardt. Jeg hadde en tøff oppvekst, sier den nybakte Jerv-spilleren.

På gata i Amsterdam var han helt sikker på én ting. Her skulle han ikke bli. Han skulle bli fotballspi­ller.

– Det var min billett ut derfra. Jeg vet ikke hvor jeg ville vært om jeg ikke hadde spilt fotball, sier Danso.

TATT VEKK FRA FORELDRENE

Fra han var fem til han var ti år måtte han bo med tanta si. Danso forteller at myndighete­ne ikke lot foreldrene ta hånd om han og broren.

– Vi hadde ikke mye penger. Foreldrene mine måtte gjøre enkelte ting kun for å overleve. Det var dop, alkohol, stjeling. Ting som Gud har forbudt, kun for at jeg og broren min skulle overleve, sier Danso.

– Fotballen betydde alt for meg. Jeg trente hver dag på gata. Det var der jeg begynte. Gata er mitt hjem, sier 27-åringen, og legger til at han i dag har et godt forhold til sine foreldre.

Ifølge han selv fikk han høre allerede i 10–11-årsalderen at han hadde peiling på å spille fotball. Fra gata i Amsterdam gikk veien innom noen ungdomslag i Nederland, før han fikk tre år i ungdomsavd­elingen til Ajax. En klubb kjent for å utvikle kvalitet når det kommer til fotball.

– Hvis du ikke leverer i Ajax, så står en annen klar med en gang for å ta plassen din, sier Jervs nysignerin­g.

SPILTE MED SPANSKE STJERNER

Seniorkarr­ieren har vært en evig lang reise. Størst suksess hadde han kanskje i Utrecht. Da kontrakten med Utrecht gikk ut, valgte han å ta en pause på nesten ett år. Et dårlig valg, mener han selv, men det gjorde at han til slutt fikk noen kamper for spanske Orihuela.

Der ble han oppdaget av Valencia.

– Det er der jeg har lært aller mest i min karriere, sier Danso i dag.

Han fikk aldri spille for A-laget, men trente med store stjer- ner som Andrés Guardado, Éver Banega og Paco Alcácer.

– Jeg snakket ikke med dem så mye utenfor banen. På banen er de normale gutter. De er som alle andre. Det var en flott erfaring, sier den hurtige spissen.

– JEG HAR GJORT MANGE FEIL Fra Valencia har veien gått innom flere klubber i Nederland, et kort opphold i Beirut, samt det mislykkede oppholdet i Ukraina.

Nå har veien ført ham til Grimstad.

– Jeg har gjort mange feil, men jeg har lært fra dem. Jeg tror at alt skjer for en grunn. Jeg angrer ikke på noe av det jeg har gjort. Kanskje måtte jeg lære på den harde måten. Jeg hadde ingen som lærte meg ting. Jeg lærte meg alt selv, på egen hånd. Da tok det kanskje litt lengre tid, sier Danso.

TO DØTRE

Hjemme i Nederland sitter kjæresten med deres to felles døtre. Den eldste på to og et halvt år. Den yngste ble født i januar.

– Jeg savner dem veldig. Men jeg måtte gjøre dette. De støtter meg i valget, sier Danso.

Jerv-trener Arne Sandstø har hatt Erixon Danso på blokka si i flere år. Allerede i Odd prøvde han å hente spilleren, men treneren sier han brukte for lang tid på å hente ham den gang. Nå lyktes han, noe Danso er godt fornøyd med.

– Jeg hadde noen tilbud fra noen «crazy» land. Men jeg ville ikke være i en slik situasjon lenger. Jeg ville til et normalt land, sier han.

Når man sitter på et hotell i lille Grimstad, et godt stykke unna der man har vokst opp, og der dine nærmeste bor, er det lett å reflektere over hvordan man havnet akkurat her.

– Oppveksten min er en del av meg. Det er den som skapte meg, men jeg ville ikke bli igjen der. Jeg vil være et eksempel for alle som er i samme situasjon som jeg var. Du trenger ikke å bli der.

– Jeg tenkte aldri da jeg var ung at jeg skulle ende opp i Grimstad. Men slik er livet. Det er et eventyr, sier Erixon Danso.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway