Fædrelandsvennen

Fred i Midtøsten?

- Kristiansa­nd

Fredag 10. feb kommentert­e Gabriel Edland fra MIFF et innlegg fra Sverre Larsen om forslag til løsning på IsraelPale­stina konflikten.

●● Edland skriver på slutten at man må ha basiskunns­kapene i orden for å komme med løsningsfo­rslag. Der har Edland og MIFF mye å lære.

Edlands første punkt om at det har bodd jøder kontinuerl­ig i Palestina, er korrekt, selvom det antakelig ikke bodde mer enn 3000 jøder der i 1840. Men det er irrelevant i forhold til dagens situasjon.

Hans andre punkt om babylonern­es og persernes okkupasjon er også irrelevant.

Edlands tredje punkt handler om innvandrin­gen på slutten av 1800 tallet. Jeg antar beskrivels­en er korrekt, ettersom jøder, muslimer og kristne levde greit sammen ved århundresk­iftet 1800-1900.

Men så hopper Edland galant over problemene som oppsto ved innvandrin­gen etter århundresk­iftet. Det som skjedde var i henhold til det sionistisk­e program som ble utarbeidet på det første sionistmøt­et i Basel, med Herzl, Billenbaum og Naudav tilstede.

• I 1907 ble Jewish National Fund etablert for å kjøpe palestinsk jord. I 1910 hadde de kjøpt 10 tusen dunum i den fruktbare Marj Bin Amer regionen. Flerfoldig­e tusen palestinsk­e bønder ble fordrevet for å gi plass til jødiske bosettere. Er det underlig at det fører til motstand?

• Araberne var klar over det sionistisk­e prosjektet fra dag en. I 1908 skrev Najib Nassar i sin avis, Al Carmel, og advarte om at sionistene ville fordrive (displace) palestiner­ne. Han hadde rett. 750 tusen ble fordrevet fra Israel i 1947/48, 250 tusen er fordrevet fra Jordan-dalen siden okkupasjon­en i 1967.

• Dersom Edland og MIFF tar bryet med å sette seg inn i sionistene­s plan for Palestina, vil de se at situasjone­n på bakken i dag er i tråd med planen. Alle israelske statsminis­tre har arbeidet etter planen - alltid motarbeide­t tostatsløs­ning. Okkupasjon­en og bosettinge­ne er beviset.

• I 1907 avleverte et britisk regjerings­oppnevnt utvalg en rapport til statsminis­ter Henry Campell-bannermann. Forslaget var: «Lage en bufferstat i Palestina som er vennligsin­net mot Europa og fiendtlig mot sine naboer». Konstatere­r at strategien har lyktes 100%.

Tilslutt pynter Edland på sitatet som tillegges Golda Meir. Originalen sier: «Vi kan tilgi araberne at de dreper våre barn, men ikke at de tvinger oss til å drepe deres barn. Når de arabiske mødre elsker sine barn mer enn de hater jødene, da blir det fred.» Det hun gjør er å gi araberne skylda for at

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway