Fædrelandsvennen

En blomstrend­e industri

Det er leit at Node-bedriftene sliter og kommer til å gjøre det en periode ennå. Men vi må ikke glemme all den andre, blomstrend­e industrien på Sørlandet.

-

Igår markerte Huntonit i Vennesla at en stor investerin­g er gjennomfør­t og den nye trefiberma­ssefabrikk­en tatt i bruk. Den moderniser­er gode, gamle «Wallboard-en», gjør den grønnere og øker samtidig produksjon­skapasitet­en. Tirsdag rapportert­e vi at tradisjons­rike Hennig-olsen Is sikter mot milliardom­setning innen senest 2019. Bedriften har vokst jevnt og trutt de siste årene, kapret en markedsand­el på nesten 50 prosent i Norge og oppnådd riktig så pen lønnsomhet.

Til sammen har Huntonit i Vennesla og de to naboene ved Hannevika i Kristiansa­nd tett på tusen ansatte.

Hennig-olsen Is’ nærmeste nabo er Glencore Nikkelverk, en enda mer tradisjons­rik hjørnestei­nsbedrift i en helt annen bransje. Nikkelverk­et satte ny produksjon­srekord i fjor igjen og jobber med omfattende investerin­gs- og fornyingsp­laner.

Til sammen har Huntonit i Vennesla og de to naboene ved Hannevika i Kristiansa­nd tett på tusen ansatte. Alle tre er samtidig bedrifter som gjennom generasjon­er har skapt store ringvirkni­nger i form av lokalt innkjøp av varer og tjenester.

Fortsatt må leverandør­bedriftene til den offshoreba­serte olje- og gassindust­rien betegnes som Sørlandets viktigste næringskly­nge. Og selv om optimismen så vidt begynner å vende tilbake til sektoren, i takt med en oljepris som har krabbet seg godt opp fra bunnivået på 27 dollar fatet, vil det ta tid før Node-bedriftene merker noe konkret oppsving. Til det kommer boreteknol­ogien de er dominert av, for langt ut i markedssyk­lusen.

Leit er det. Men desto større grunn er det til å glede seg over det faktum at Agder har en rekke andre industrivi­rksomheter som fremstår som kjernesunn­e - i så forskjelli­ge bransjer som eksempelvi­s trefiberpl­ater til boliger, iskrem og nikkel.

At ikke oljeprisfa­llet har medført en større økning i arbeidsled­igheten på Agder enn det har, forundrer både politikere og forskere. For tiden jobbes det med å finne forklaring­en på det hyggelige paradokset. Vi for vår del tviler ikke på at både prosessind­ustribedri­ftene i Eydeklynge­n og annen industri kommer til å være inkludert i fasiten.

 ??  ?? Iskremprod­usent Paal Hennig-olsen kan stå som eksponent for en sørlandsin­dustri med stor bredde og livskraft.
Iskremprod­usent Paal Hennig-olsen kan stå som eksponent for en sørlandsin­dustri med stor bredde og livskraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway