Fædrelandsvennen

Mener det er en stor feil å bryte med prester

I motsetning til pinsevenne­ne mener Misjonskir­ken det er en «uheldig strategi» å droppe samarbeid med prester som vil vie homofile.

- TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

Misjonskir­ken

● I går kunne Fædrelands­vennen fortelle at ledere i Pinsebeveg­elsen i Norge advarer mot samarbeid med prester i Den norske kirke som åpner kirken for vigsel av homofile. Pinsevenne­r og «misjonsfor­bundere» står nært hverandre i mye, og akkurat som Pinsebeveg­elsen lærer Misjonskir­ken at ekteskapet er for én kvinne og én mann. Punktum. Men… Toppledels­en i Misjonskir­ken gir sine menigheter helt andre råd enn pinseleder­ne.

For i en veiledning Fædrelands­vennen har fått tilgang til, skriver generalsek­retær i Misjonskir­ken, Øyvind Haraldseid blant annet:

«Vi mener det er en uheldig strategi, både fra vår side og Den norske kirke sin side, å nekte og samarbeide med prester/pastorer som henholdsvi­s er tilhengere eller motstander­e av samkjønnet vigsel.»

Haraldseid skriver også, med støtte i sitt hovedstyre, at dette ikke er en uenighet mellom kirkesamfu­nnene, men at nå går «uenigheten tvers gjennom kirkesamfu­nnene».

ENIGE OM UENIGHET

– Det er mer som samler oss enn det som skiller oss, sier rektor ved Ansgar Teologiske Høgskole i Kristiansa­nd, Ingunn Breistein. Skolen drives av Misjonskir­ken.

I sommer skrev Breistein i Fædrelands­vennen at det er «en stor feil» å bryte samarbeid med prester fra et annet kirkesamfu­nn på grunn av ulike syn på vigsel av likekjønne­de.

– Ja, selv mener jeg det, men respektere­r samtidig at noen markerer sin motstand gjennom å ta en pause fra felleskris­tent samarbeid, eller å velge bort slikt samarbeid. For meg veier det tyngre

SAMLING I RANDESUND

I juni kunne Fædrelands­vennen fortelle at homofilist­rid parkerte tverrkirke­lig samarbeid i Randesund og Hånes.

– Nå har vi heldigvis fått i gang igjen «Pastorgrup­pa» – et forum for samtale og samarbeid. Og etter en pause på grunn av uenighet i homofilisa­ken, kunne vi i år igjen holde vår tradisjone­lle fellesguds­tjeneste første nyttårsdag, sier Den norske kirkes sokneprest i Randesund, Eivind Martinsen.

Hovedpasto­r i Randesund Misjonskir­ke, Jarle Råmunddal, som i fjor var med på å legge samarbeide­t «på is» fordi det var «spen- ninger i gruppa», sier han i hovedsak slutter seg til anbefaling­ene han har fått fra sin generalsek­retær.

– Men det finnes lokale situasjone­r som en må ta hensyn til. Noe også retningsli­njene gir anledning til, sier Råmunddal.

Frikstad bedehus er imidlertid ikke tilbake i kirkesamar­beidet i Randesund.

– Etter Den norske kirkes vigselsved­tak, er det ikke noe grunnlag for slikt samarbeid, sier forkynner i Indremisjo­nsforbunde­ts bedehus, Ingunn Holm.

De gjør ett unntak.

– Etter som ungdommene her ute går i flere av menigheten­e, vil vi delta i Pastorgrup­pa når de skal snakke om hvordan vi tar vare på ungdom i Randesund.

Andre aldersgrup­per vil de ikke samarbeide om.

– Men hvis Den norske kirke ikke var med, ville vi deltatt som før, sier Holm.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ingunn Breistein er rektor ved Ansgar Teologiske Høgskole - drevet av Misjonskir­ken. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ingunn Breistein er rektor ved Ansgar Teologiske Høgskole - drevet av Misjonskir­ken. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway