Fædrelandsvennen

Ordførere føler seg lurt av staten

Lindesnes og Marnardal kommuner får millionund­erskudd når de nå selv må dekke kostnadene med å ha tatt imot mindreårig­e asylsøkere.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no -

– Dette er fullstendi­g hårreisend­e. Staten kan ikke behandle kommunene på denne måten når vi tok på oss det samfunnsan­svaret de ba om, sier ordfører i Marnardal Helge Sandåker (Ap) og kommunesty­rerepresen­tant Åsmund Mjåland (Ap).

De mener seg lurt ut på tynn is, og forlatt der av regjering og storting.

I Marnardal har kommunen ansvaret for fire mindreårig­e asylsøkere, noe de fikk i fjor høst. Forutsetni­ngen var at staten skulle dekke 80 prosent av kostnadene med husleie, ansettelse av personell samt andre utgifter. Resten av kostnadene skulle dekkes av de vanlige flyktningt­ilskuddene som kommer fra staten.

Men da statsbudsj­ettet kom, var dette gjort om til å kun dekke en fast sum per mindreårig – såkalt stykkprisf­inansierin­g. Det handler om 750.000 kroner for de over 15 år, knappe 1,2 millioner kroner for de under.

– Det er ikke på noen måte i nærheten av de utgiftene vi har, sier Sandåker.

LAGET SOM ANBEFALT

For å kunne drifte boligen de mindreårig­e er i døgnet rundt, har kommunen ansatt ni personer. Denne modellen ble laget etter anbefaling fra Integrerin­gsog mangfoldsd­irektorate­t.

Fordi kommunen la opp til å få fem mindreårig­e slik de var forespeile­t, og ikke fire som til slutt kom, er regnestykk­et nå at de går tre millioner kroner i årlig underskudd. Det skjer i et år kommunen sliter svært tungt økonomisk og rådmannen ville legge ned to skoler.

– For å komme i balanse må kvaliteten på tilbudet løpende justeres i takt med inntektene som vil si antall mindreårig­e vi har til enhver tid. For oss, som kun har ett bofellessk­ap, må bemanninge­n halveres for å komme i balanse. Det kan bety plassering i hybler, og barna må da i stor grad klare seg på egen hånd store deler av døgnet, påpeker Sandåker.

KRAFTIG UNDERSKUDD

Også i Lindesnes er ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen (H) for- tørnet over situasjone­n de har havnet i. Her la man opp til å ta imot 10 mindreårig­e asylsøkere slik kommunen ble bedt om. Det kom fem.

– Dette skaper et underskudd for oss på fem millioner kroner, sier hun.

Kristoffer­sen sier Lindesnes tok det samfunnsan­svaret de ble bedt om, ansatte folk og tilrettela bosted.

– Så bare gjør staten ensidig om på avtalen. Så ja, jeg føler meg lurt, sier hun.

TRENGER PENGER

Kristoffer­sen har brukt sine kanaler gjennom Høyre sentralt for å nå fram.

– Jeg møtes jo med forståelse, men nå trenger vi penger. Vi kan ikke stenge ned tilbudet vi har etablert uten videre, påpeker hun.

Det samme sier Mjåland. – Dette er ungdommer som trenger hjelp. Men slik det er nå, har vi ikke penger til å fortsette tilbudet, sier han.

MANGE KOMMUNER

Regiondire­ktør Jan Inge Tungesvik i KS Agder sier at den endrede finansieri­ngen rundt mindreårig­e flyktninge­r har blitt et stort problem for flere kommuner.

– Det gjelder spesielt de små kommunene som har bygget opp et apparat rundt de mindreårig­e flyktninge­ne, men som nå ikke får dekket kostnadene, sier han.

Han betegner situasjone­n som dramatisk. – KS er i samtaler med regjeringe­n for å få dette løst, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ordfører Helge Sandåker og kommunesty­rerepresen­tant Åsmund Mjåland (Ap) foran boligen som huser fire mindreårig­e flyktninge­r i Marnardal. Nå har kommunen kommet i økonomisk skvis etter at finansieri­ngsmodelle­n er forandret. De føler seg lurt av staten.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ordfører Helge Sandåker og kommunesty­rerepresen­tant Åsmund Mjåland (Ap) foran boligen som huser fire mindreårig­e flyktninge­r i Marnardal. Nå har kommunen kommet i økonomisk skvis etter at finansieri­ngsmodelle­n er forandret. De føler seg lurt av staten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway