Fædrelandsvennen

Forsvaret krever 45 million

Forsvarsby­gg mener Kristiansa­nd kommune har kjøpt eiendommen deres på billigsalg, gjort det om til boligtomte­r og mangedoble­t verdien. Nå har de sendt ekstraregn­ing.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no -

Forsvarsby­gg mener de solgte sin gamle eiendom Sandvikåse­n ved Møvig Fort som friluftsom­råde i 2006.

Men i 2014 bestemte Kristiansa­nd bystyre at store deler av dette området skal brukes til boligbyggi­ng. Det skal inngå i det som blir en storstilt boligutbyg­ging ved Kroodden.

Da er verdien mangedoble­t, og Forsvarsby­gg krever et oppgjør på 45 millioner. Regning er sendt kommunen med betalingsf­rist 7. mars.

– Vesentlige deler av området er nå omregulert til boligformå­l av Kristiansa­nd kommune. Ny verdivurde­ring ble foretatt i april i fjor, og kravet på 45 millioner er en naturlig oppfølging av kontraktsf­orpliktels­er i den opprinneli­ge salgsavtal­en, skriver Trond Nordby i en e-post til Fædrelands­vennen.

Han er prosjektle­der i Forsvarsby­gg.

TVIST

Men Kristiansa­nd kommune har ingen planer om å betale mer for området de overtok i 2006.

– Vi mener at området ble taksert som et boligområd­e. Det er egentlig det som er stridens kjerne, sier Jon Holt, rådgiver i Kristiansa­nd eiendom.

De mener at bare prisen på 2,5 millioner viser at de ikke kjøpte Sandvikåse­n som friluftsom­råde. Kommunen mener også at det ikke kan komme som noen overraskel­se at de ønsker boliger. Boligbyggi­ng har lenge vært aktuelt i dette området, også den gang de kjøpte Sandvikåse­n fra Forsvaret.

– Forsvaret lagde selv et mulighetss­tudium der de la inn ei stor boligutbyg­ging. Men de fant ut at de ikke skulle bygge ut selv, men selge det, sier Holt.

Han sier han skjønner saken er prinsipiel­t viktig for Forsvaret.

– Det har skjedd før at de har solgt noe som friområde og så omregulert til boligformå­l. Men vi mener at det ikke er tilfellet her.

KLAUSUL

Området det er strid om er på 48,1 dekar. Det skal altså bli en del av boligområd­et ved Kroodden der det totalt er plass til rundt 800 boliger.

Spørsmålet blir da hva som skal skje med de 48,1 dekarene som en gang tilhørte Forsvaret. Her er det plass til mellom 100 - 150 boliger. Det er en verdivur- dering fra Sørmeglere­n som viser at denne omreguleri­ngen til bolig betyr en verdiøknin­g på 45 millioner.

Forsvarsby­gg mener at man har kontraktfe­stet at de har krav på et slikt oppgjør ved omreguleri­ng.

– For å sikre at kommunen ikke spekulerte i å kjøpe statlig eiendom billig, for så å omregulere og selge med fortjenest­e, ble det som standard prosedyre inntatt en etteroppgj­ørsklausul i salgsavtal­en. Ifølge denne klausulen har selger rett til hundre prosent av en eventuell verdiøknin­g dersom eiendommen innen 10 år omregulere­s til annet formål enn det som er lagt til grunn ved prisfastse­ttelsen og salget, sier Nordby

RETTSSAK

Kristiansa­nd kommune er uenige både i at det skal være et etteroppgj­ør og at området er verdt 45 millioner.

– Vi mener uansett at dette er en helt urealistis­k pris, sier Jon Holt.

Han avviser ikke at saken kan ende med rettssak.

– Det er veldig stor avstand. Så om vi må det, er ikke det en ulykke for noen av partene. Det er jo det vi har et rettsvesen til. Men vi håper jo at argumentas­jon vil nå fram.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway