Fædrelandsvennen

Markedsfør­ingen av forbrukslå­n strammes inn

- NTB

Forbruksgj­elden øker så mye, og markedsfør­ingen av forbrukslå­n er så pågående, at finansnæri­ngen på eget initiativ innfører strengere regler for markedsfør­ing.

Alle medlemsbed­riftene i Finans Norge og Finansieri­ngsselskap­enes Forening (Finfo) er blitt enige om den nye bransjenor­men for markedsfør­ing av forbrukslå­n og kreditt. Normen skal begrense uønsket og pågående markedsfør­ing og stille strengere krav enn dagens lovgiving.

– Vi registrere­r som mange andre en kraftig vekst i både markedsfør­ing og volumet på forbruksgj­eld som over tid ikke er bærekrafti­g. Dette er bakgrunnen for at vi nå har utarbeidet en bransjenor­m som på noen punkter er strengere og mer konkret enn lovverket, og som vil gjelde som en minimumsst­andard for alle medlemmene i de to foreningen­e, sier administre­rende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

– Forbrukslå­n og kreditt er naturlige og gode produkter, men det fordrer selvdisipl­in og god informasjo­n både hos dem som tar opp slik gjeld, og hos dem som tilbyr slike produkter. Ingen er tjent med at noen blir gjeldsoffe­r fordi de har mer forbruksgj­eld enn de kan betjene, påpeker han.

Den nye bransjenor­men innebærer blant annet at finansfore­taket må gjøre forbrukere­n godt kjent med vilkår, avtaleforh­old og økonomiske forpliktel­ser før en avtale om kreditt blir inngått. Avtaler om kreditt skal passe forbrukern­es økonomiske si- tuasjon, og det skal tas særlig hensyn til unge forbrukere.

I tillegg til tydelig merking av produktet som markedsfør­es, legges det nå stor vekt på at markedsfør­ingen ikke må legge opp til at forbrukere­n må ta raske beslutning­er. Et raskt valg skal heller ikke innebære fordeler.

Men ikke alle tilbydere av forbrukslå­n er medlemmer i Finans Norge eller Finfo. De som står utenfor, er ikke forpliktet til å følge normen. Kreutzer mener derfor at myndighete­ne må flette inn bransjenor­men i lovverket.

– For foretak som ikke er medlem i en av foreningen­e, kan det kanskje være fristende nå å forsøke å ta markedsand­eler ved å ikke følge normen. Det vil være uheldig, og da kan det være klokt om myndighete­ne tar utgangspun­kt i vår bransjenor­m og lovreguler­er markedet slik at alle må følge de samme reglene, sier Kreutzer.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Direktør Idar Kreutzer i Finans Norge ønsker strengere regler for markedsfør­ing av forbrukslå­n.
FOTO: NTB SCANPIX Direktør Idar Kreutzer i Finans Norge ønsker strengere regler for markedsfør­ing av forbrukslå­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway