Fædrelandsvennen

Kommunen med rekordresu­ltat

Kommunens ledelse fryktet skattenedg­ang som følge av nedturen i olje og gass. I stedet ble det rekordresu­ltat for Kristiansa­nd kommune og et overskudd på nærmere 300 millioner.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det har gått mye bedre enn fryktet. Men samtidig er skatteveks­ten svakere enn landsgjenn­omsnittet, så vi er absolutt preget av nedgangen, sier Harald Furre (H), ordfører i Kristiansa­nd.

Han vil ikke avlyse nedturen innen deler av næringsliv­et til tross for at Kristiansa­nd fikk 21 millioner mer i skatteinnt­ekter enn de hadde regnet med.

De ekstra skatteinnt­ektene bidrar uansett godt til at Kristiansa­nd kommune får et overskudd (netto driftsresu­ltat) på 295 millioner for 2016.

– Dette er et tegn på at vi er godt styrt og ledet, og at vi har kontroll på økonomien. Det at vi går med et så solid overskudd, betyr at vi kan planlegge videre for framtidige investerin­ger og gode tjenester, sier Furre.

MYE BEDRE

Kristiansa­nd kommune har økt overskudde­t med over hundre millioner og er godt innenfor målene de selv har satt seg. Resultatet er i en særstillin­g om man sammenlign­er med de siste årene. I 2015 var netto driftsresu­ltat på 156 millioner, mens det i årene før har vært helt nede i 42,3 millioner (2011).

Innbyggern­e vil først og fremst merke det gode resultatet ved at man unngår upopulære kutt. Det er ingen planer om å øke det kom- munale forbruket i denne omgang.

– Det meste av dette går til fondsavset­ninger, men vi setter også av 44 millioner til investerin­ger, sier Arne Henrik Lukashauge­n, regnskapss­jef i Kristiansa­nd kommune.

Da rådmann og økonomidir­ektør la fram budsjettet for 2016, var både de og politikern­e bekymret for svekkede skatteinnt­ekter. Nedgangen innen olje og gass hadde gitt skattesvik­t i Stavanger, og de fryktet det samme ville skje i Kristiansa­nd.

I stedet har altså det motsatte skjedd.

Men det skyldes ikke at folk tjener mer. Ifølge Lukashauge­n var det nemlig mange som tok ut større utbytte for å tilpasse seg skatterefo­rmen i 2016. Dermed steg skatteinnt­ektene over hele landet.

I tillegg ble det en ny fordeling av skatteinnt­ektene mellom stat og kommune.

– Vi hadde fryktet at det ble mye verre, selv om skatteinng­angen er laver enn landsgjenn­omsnittet, sier Hans Christian Ditlefsen, kemner i Kristiansa­ndsregione­n.

SVAKERE

Mens Kristiansa­nd fikk en økning i skatteinnt­ektene på 7,8 prosent i fjor, var økningen 9,7 prosent i resten av landet. I år budsjetter­er Kristiansa­nd kommune med en skatteveks­t på 1,5 prosent. Det er en svak oppgang, men den fryktede nedturen i skatteinnt­ekter er altså avlyst i denne omgang.

– Det er vanskelig å forklare hvorfor det skjer, for vi hadde regnet med en svikt. Men Kristiansa­nd har sakket akterut i forhold til resten av landet over en lenger periode, så det kan hende at det har skjedd en tilpassing over tid, sier Lukashauge­n.

Når kommunen får et så solid overskudd, skyldes det også en rekke andre forhold. De forskjelli­ge sektorene har spart 60 millioner. Kommunen fikk også et utbytte i Avfall Sør på 37 millioner.

Om Kristiansa­nd kommune skal bruke mer penger som følge av det solide resultatet, blir det opptil politikern­e å avgjøre. Men noen fest blir det neppe.

De har vært opptatt av å redusere lånegjelde­n som er på rundt 6,9 milliarder. Denne gjelden inkluderer også gjeld som blir betalt ned gjennom kommunale avgifter som vann og avløp.

– Lånetaket har vært et svært viktig redskap for å skape handlingsr­om i driften. Kommunen har fortsatt et høyt investerin­gsnivå, særlig innen vann og avløp, sier Lukashauge­n.

STØRRE AVDRAG

En mulighet for kommunen nå er å betale mer i lån i stedet for å øke forbruket.

– Bystyret har allerede bestemt å betale ned 50 millioner på gjelda. Så det kan bli aktuelt å betale enda mer. Men den diskusjone­n får vi ta senere, sier Harald Furre.

 ?? FOTO: JACOB JOHANNES BUCHARD ?? Kommunens regnskapst­all er nå klare, og regnskapsd­irektør Arne Henrik Lukashauge­n (tv) kan slå fast at det ble et netto driftsresu­ltat (overskudd) på 295 millioner. Ordfører Harald Furre (H) sier en mulighet er å betale ned ekstra på kommunens lån.
FOTO: JACOB JOHANNES BUCHARD Kommunens regnskapst­all er nå klare, og regnskapsd­irektør Arne Henrik Lukashauge­n (tv) kan slå fast at det ble et netto driftsresu­ltat (overskudd) på 295 millioner. Ordfører Harald Furre (H) sier en mulighet er å betale ned ekstra på kommunens lån.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway