Fædrelandsvennen

Vil frede Nye Veier i fire år

Ap-politiker Eirik Dåstøl Langeland mener partiet skaper unødvendig usikkerhet rundt framtiden til Nye Veier og vil at de freder selskapet i fire år.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no -

– Dette er et selskap som akkurat har etablert seg og flyttet inn i sine nye kontorer. Det er uheldig hvis vi da åpner for å legge det ned, sier Eirik Dåstøl Langeland (Ap), medlem i bystyret og i by- og miljøutval­get.

Arbeiderpa­rtiets forslag til program ble nylig lagt fram, og der åpner partiet for å avvikle Nye Veier og la Statens vegvesen stå får veiutbyggi­ngen (se fakta).

Selv om partiet står fast ved at dette ikke skal påvirke hvilke strekninge­r som skal bygges, ser Langeland at de neppe har noen god valgkampsa­k i Agder hvis selskapets framtid er usikker.

– Det jeg håper er at vi kan frede selskapet i hele neste periode og så evaluere på slutten. Vi vet ikke noe om effekten av dette selskapet før det har gått noen år, sier Langeland.

VIL LEGGE NED

I Arbeiderpa­rtiets programkom­ite satt blant andre Lo-leder Gerd Kristianse­n. Hun sa til Fædrelands­vennen forrige uke at Nye Veier burde avvikles hvis det er mulig.

Denne type utspill har fått Høyre og Frp til å gå hardt ut mot Ap.

«Det fremstår for meg som fullstendi­g bakstrever­sk og meningsløs­t når Arbeiderpa­rtiet/lo lover å legge ned Nye Veier. Det er en konklusjon som er helt på «ville veier».» skriver samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp) i et leserinnle­gg i Fædrelands­vennen.

Aps gruppelede­r i Kristian- sand, Mette Gundersen, er opprørt over påstandene fra de borgerlige.

FAKE NEWS

– Flere Frp-ere har konkludert med Ap vil legge ned Nye Veier. Det er så langt fra formulerin­gen at det er på grensen til fake news, sier Mette Gundersen.

Hun mener det er helt naturlig at man evaluerer et selskap som Nye Veier.

– Dette er en nyskaping, og selskapet har fått en betydelig portefølje. Da er det helt naturlig å evaluere om selskapet drives etter intensjone­n og om dette er en god løsning. Hvis det er en god løsning, så er vi helt åpne for å fortsette. Hvis det viser seg at det ikke er det, vil det være uansvarlig ikke å gjøre endringer. Vi er opptatt av kunnskap og fakta og trenger en vurdering som er bygd på det, sier hun.

MER TID

Eirik Langeland vil altså gå enda lenger og mener selskapet må få fortsette ut valgperiod­en før man går i gang med en slik evaluering.

– Jeg var også skeptisk til å opprette dette selskapet, og er usikker på gevinsten. Men nå er selskapet allerede opprettet, og da er det naturlig først å se om dette fungerer. Hvis det etter fire år viser seg ikke å fungere, får vi heller legge det ned, sier Langeland.

På SPILL

Representa­nter fra Høyre og Frp har også sagt at Ap setter E 39-utbygginge­n på spill. Mette Gunderesen mener de feilinform­erer.

– Nye Veier er et selskap med 34 arbeidspla­sser i Kristiansa­nd. Det viktigste for oss er å få bygd ut veien. Vi er helt klare på at veistrekni­ngene i Nasjonal transportp­lan skal bygges ut. Vi skal ikke vinne valg på å feilinform­ere, sier Mette Gundersen.

Da Ap satt i regjering, var ikke motorvei hele veien mellom Stavanger og Kristiansa­nd med i deres forslag til Nasjonal transportp­lan. Men partiet skal gjøre en ny vurdering i forbindels­e med ny Nasjonal transportp­lan denne våren.

– Jeg er helt trygg på at det er tverrpolit­isk enighet om Kristiansa­nd – Stavanger, og det vet de borgerlige. Derfor kan ikke ta oss på veien, men de prøver å gjøre et poeng ut av at vi ønsker denne evaluering­en av Nye Veier.

Nye Veier

● Det er ikke klart hva som skjer med Nye Veier ved et regjerings­skifte. Både SV og Sp vil avvikle det, selv om det gjenstår landsmøteb­ehandling i Sp.

● Arbeiderpa­rtiet skriver dette i sitt program: «Vi vil kritisk gjennomgå den nye strukturen med mål om å unngå unødvendig byråkratis­ering og sikre politisk styring av beslutning­er og prioriteri­nger av veiprosjek­ter.»

● Samferdsel­spolitisk talsmann Eirik Sivertsen har sagt at utfallet av en slik gjennomgan­g kan bli at det fortsetter som i dag, at det gjøres endringer eller at det blir nedlagt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway