Fædrelandsvennen

Store skader i Q42-bygget

Filadelfia­s storstue Q42 har fått store vannskader etter at en vannlednin­g gikk lekk natt til tirsdag.

- KJETIL NYGAARD/EIRIN MARGRETHE FIDJE

– Det er utrolig at ei lita kran kan gjøre så stor skade, sier Martin Graham.

Han driver kjøkkenet på Filadelfia­s nye storstue Q42, og skulle tirsdag morgen gå i gang med nok en dag med matproduks­jon til 70–80 personer.

Det har en vannlekkas­je fra byggets andre etasje satt en solid stopper for.

– Det er utrolig store skader. Vi må skifte ut lys og gå over alt det elektriske. Det er nok mye utstyr som er skadet, så det vil nok ta et par uker før kjøkkenet er i gang igjen, sier Graham.

STORE VANNSKADER

En ledning til ei kran har trolig hoppet av, og er årsaken til at litervis av vann har pumpet ut i Trivselstu­a i andre etasje natt til tirsdag. Takplater i første etasje har falt ned, lysarmatur­er henger i ledninger fra taket, og hauger med murpuss har falt ned på golvet, i restaurant­stolene og på bordene rundt.

– Det er jo litt trist, sier prosjektle­der Billy Øksendal med sørlandsk forargelse.

Etter at kjøkkensje­f Iznaor Rasukhanov oppdaget lekkasjen, var veien kort fra Øksendals leilighet øverst i bygget og ned i foajeen, der skadene er mest synlige.

– Da gjaldt det å lokalisere skaden, og vi kontaktet et skadesaner­ingselskap som er i gang med å pumpe ut vann og begrense skadene, sier Øksendal.

Han anslår at et område på rundt 4–500 kvadratmet­er er skadet. Sammen med flere an- satte har han jobbet med å berge møbler og verdier over til tørre deler av bygget, mens firmaet Polygon er godt i gang med å tørke opp bygget.

INGEN SKADER I SALENE

Fortsatt drypper store dråper både fra taket over ham, og det karakteris­tiske overhenget på byggets fasade. Foreløpig ser det ut til at foajeen, kjøkkenet og Trivselstu­a i andre etasje har fått de største skadene, mens salene er blitt skånet.

– Vi har meldt inn skaden til entreprenø­ren, så får vi se hvor store skadene er. Det er for tidlig å anslå noen kostnad. Det er ingenting annet å gjøre enn å brette opp ermene, sier Øksendal.

Han har foreløpig ikke oversikt over hvorvidt vannlekkas­jen vil få konsekvens­er for arrangemen­ter i storstua.

– Det får konsekvens­er for restaurant­en, men jeg har ikke oversikt over arrangemen­tene i salene og de øvrige rommene, sier Øksendal.

Driftssjef for kjøkkenet, Martin Graham, sier til Fædrelands­vennen at kaffebaren vil holde åpent som vanlig også tirsdag.

Det er tre måneder siden bygget med en prislapp på 600 millioner kroner åpnet dørene for publikum, og kun en drøy måned siden den offisielle åpningsfes­ten. Det er entreprenø­r BRG som har stått for byggingen av huset. Helge Reme i BRG henviser til Billy Øksendal for kommentar.

 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Vann og takplater ligger på gulvet i restaurant­en i Q42.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Vann og takplater ligger på gulvet i restaurant­en i Q42.
 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Selskapet Polygon forsøker å tørke opp Q42. Det er en omfattende jobb.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Selskapet Polygon forsøker å tørke opp Q42. Det er en omfattende jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway