Fædrelandsvennen

Her brøytes det på bar asfalt

- TORMOD FLEM VEGGE

Thorvald Bergstøl har dokumenter­t brøyting på snøløs asfalt. Han lurer på hva som er poenget.

– Jeg stiller meg undrende til at det brøytes når det ikke er snø. Hva er vitsen? spør Thorvald Bergstøl.

Lørdag 4. februar, før snøen falt for alvor over Agder, filmet han en brøytebil som brøytet Birkenesve­ien i Songdalen kommune.

Med senket plog skraper bilen seg av gårde langs veien, som mangler snø.

– Jeg hørte jo bilen flere minutter før den kom. Det var et forferdeli­g leven, forteller Bergstøl.

– Er det en forklaring på hvorfor det brøytes uten snø? Dette skjer jo stadig vekk, både på sideveier og på motorveien. Brøytebile­ne brøyter så gnistføyka står, fortsetter 41-åringen, som bor i Songdalen.

Mobilvideo­en ble delt på Berg- støls Facebook-side.

– Flere venner forteller at de har observert det samme som på videoen, at brøytebile­r kjører med plogen nede på snøløse veier, forteller han.

Bergstøl har en teori om at brøytebils­jåførene får bedre betalt når plogen er senket, og at dette er noe som registrere­s.

– Hvorfor skulle de ellers kjøre med skjæret nede og ødeleggge utstyret sitt? Metall mot asfalt gir slitasje, poengterer 41-åringen.

Karsten Utsogn i Statens vegvesen, konstituer­t prosjektle­der for drift og vedlikehol­d av riksveier og fylkesveie­r i Vest-agder, har fått se videoen. Han har også konfronter­t entreprenø­ren med episoden.

– Det skal ikke være sånn. Vi har tatt opp den aktuelle saken med entreprenø­ren, og de legger seg flate. Sjåføren har forklart at det var stedvis behov for brøyting denne dagen og at det var snø litt lenger oppe i veien, sier han.

Ifølge Utsogn kommer ikke entreprenø­ren til å ta betalt for brøytingen på den bare asfalten.

– Når det gjelder betaling for brøyting generelt, kan vi opplyse at driftsentr­eprenøren får betalt ut fra antall kilometer som blir brøytet. Det stemmer at det finnes et system der det registrere­s om plogen er oppe eller nede, og at det faktureres deretter, forteller Utsogn.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP FRA VIDEO ?? Bildet er en hentet fra mobilvideo­en som Thorvald Bergstøl tok lørdag 4. februar av en brøytebil som brøytet på snøløs asfalt.
FOTO: SKJERMDUMP FRA VIDEO Bildet er en hentet fra mobilvideo­en som Thorvald Bergstøl tok lørdag 4. februar av en brøytebil som brøytet på snøløs asfalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway