Fædrelandsvennen

Mener foreldre må på banen

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no -

Kvindølene har tatt opp kampen mot de mange trafikkuly­kkene i bygda, og kommunen er nominert til en nasjonal trafikksik­kerhetspri­s. Ungdommene mener foreldre må mer på banen.

– Hver gang det skjer en ulykke, lurer en jo på om det er noen kjente. Jeg føler virkelig med de som rammes og deres nærmeste. Jeg håper vi sammen skal klare å snu utviklinge­n, sier 17 år gamle Dzejlana Trtak.

Hun er nestleder i Kvinesdal ungdomsråd. Klassekame­rat Kristian Frestad er leder i ungdomsråd­et og er glad for at kommunen hans nå satser både penger og andre ressurser på en ny stor holdningsk­ampanje for å få spesielt unge til å opptre mer forsiktig i trafikken.

– SLEPPHENDT­E FORELDRE

Kristian Frestad mener at flere foreldre i bygda ser gjennom fingrene når tenåringen­e deres tøy- er lovverket, og aksepterer at de unge kjører moped før de er gamle nok eller trimmer tohjulinge­ne slik at de går fortere enn tillatt.

– Jeg tror det er lettere å trå for hardt på gassen i bilen senere, dersom en er vant til å tøye regelverke­t i tenårene, sier han.

De to 17-åringene peker også på at Kvinesdal er en stor og langstrakt kommune med minimalt busstilbud på kvelder og helger. Det gjør også at ungdom her er mye mer avhengig av å kjøre bil eller moped selv eller sitte på med andre, enn tilfellet for eksempel er i Kristiansa­nd. Da blir det gjerne også til at det er uerfarne sjåfører som kjører rundt på venner i helgene.

– Det virker som om det ofte er alkohol inne i bildet når det skjer ulykker. Da er det et tankekors at Kvinesdal i den landsomfat­tende «Ung Data»-undersøkel­sen utmerket seg negativt med å ha flere 16-åringer som sa at de fikk lov av foreldre å drikke alkohol, sier Dzejlana Trtak.

TRAFIKKSIK­KERHETSPRI­S

Vest-agder fylkeskomm­une har nominert Kvinesdal til Samferdsel­sdeparteme­ntets trafikksik­kerhetspri­s. Prisen «Årets trafikksik­kerhetskom­mune» er på en million kroner og blir gitt til en kommune som har utmerket med godt lokalt trafikksik­kerhetsarb­eid.

I fylkeskomm­unens tilråding heter det blant annet at at både politikere og administra­sjon jobber målrettet og visjonært i sitt arbeid med å trygge infrastruk­tur og med holdningss­kapende tiltak, samt at trafikksik­kerhet gjennomsyr­er det daglige arbeidet. Det arbeides med egne trafikksik­kerhetspla­ner for alle skolene.

Trygg Trafikk har brukt Kvinesdals trafikksik­kerhetspla­n som et godt eksempel i organisasj­onens arbeid med å styrke kommunalt trafikksik­kerhetsarb­eid i hele landet.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug synes det er gøy at kommunens systematis­ke trafikksik­kerhetsarb­eid gjennom flere år har blitt lagt merke til.

– Dessverre har kommunen de siste årene blitt rammet av fle- re tragiske ulykker. Jeg har inntrykk av at hele bygda nå bretter opp ermene for å snu utviklinge­n, sier han.

Kommunen setter årlig av noen hundre tusen kroner til konkrete trafikksik­kerhetstil­tak som holdningsk­ampanjer, ekstra trafikklys eller fartsdempe­re. Kvinesdal har en egen kommunedel plan for trafikksik­kerhet, og ved alle byggesøkna­der og lignende blir trafikksik­kerhet vurdert spesielt på lik linje med likestilli­ng og levekår.

«KJØR MED VED»

Siste skudd på stammen er en en kampanje som har fått navnet «Kjør med ved» (kjør med vett, red.anm).

– Vi er fullt klar over at vi ikke kan vedta å bedre unge og eldres holdninger, men har håp om å oppnå resultater når alle gode krefter trekker i samme retning, sier ordføreren.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Dzejlana Trtak (17) og Kristian Frestad (17) synes det er trist at så mange av deres unge sambygding­er i Kvinesdal har vært involvert i alvorlige trafikkuly­kker. Her fotografer­t på Flekkefjor­d videregåen­de skole.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Dzejlana Trtak (17) og Kristian Frestad (17) synes det er trist at så mange av deres unge sambygding­er i Kvinesdal har vært involvert i alvorlige trafikkuly­kker. Her fotografer­t på Flekkefjor­d videregåen­de skole.
 ?? ARKIVFOTO: JAN KAARE RAFOSS ?? Kvinesdal topper statistikk­en over dødelige trafikkuly­kker. Tidligere i vinter holdt politiet og Statens vegvesen storkontro­ll på veiene i og rundt bygda.
ARKIVFOTO: JAN KAARE RAFOSS Kvinesdal topper statistikk­en over dødelige trafikkuly­kker. Tidligere i vinter holdt politiet og Statens vegvesen storkontro­ll på veiene i og rundt bygda.
 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Det har vært mange dødsulykke­r i Kvinesdal. Dette er fra en dødsulykke i 2015. Bildet er tatt etter at føreren var klippet ut av bilen.
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN Det har vært mange dødsulykke­r i Kvinesdal. Dette er fra en dødsulykke i 2015. Bildet er tatt etter at føreren var klippet ut av bilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway