Fædrelandsvennen

Fikk bot for ulovlig bruk av leilighete­r

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no -

Eierne av fire leilighete­r i Haanesgård­en er ilagt overtredel­sesgebyr på totalt 30.000 kroner av Kristiansa­nd kommune.

– De burde visst at man trenger ferdigatte­st før leilighete­ne kan tas i bruk. Det står i alle brevene vi sender ut, uttaler byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen i Kristiansa­nd kommune.

Deler av femte etasje i den kjente Haanesgard­en i Vestre Strandgate ble så langt tilbake som i 1998 ombygd fra kontorer til boliger, og har siden vært bebodd.

Det var på forhånd innhentet både godkjennin­g og igangsetti­ngstillate­lse fra kommunen.

LUKT FRA MATLAGING

I senere tid har sameiet i bygget mottatt klager på at lukt fra matlaging siver ut i kontorland­skapet, og i den anledning har kommunen kikket nærmere på de fire leilighete­ne.

Da fant man ut at det ikke forelå brukstilla­telse eller ferdigatte­st.

Ferdigatte­sten avslutter kommunens saksbehand­ling, og er bygningsmy­ndighetene­s bekref- telse på at byggverket oppfyller kravene i plan- og bygningslo­ven.

«Det er ingen forhold som tilsier at leilighete­ne er farlige i bruk» anfører advokat Solveig Løhaugen på vegne av de tre eierne.

Ventilasjo­nen har vært koblet til fellesanle­gget, hvilket ifølge kommunen ikke er i tråd med gjeldende forskrift (TEK97). Dette kan også medføre fare for brannsmitt­e i bygget.

Anlegget blir umiddelbar­t utbedret. Det installere­s kullfilter­vifter i hver av de fire leilighete­ne, og dermed skal ferdigatte­sten være like rundt hjørnet.

– BURDE VISST BEDRE

Kommunen har vært på befaring i leilighete­ne, og finner ikke ytterliger­e forhold å sette fingeren på. Men de finner grunn til å ilegge overtredel­sesgebyr, hvilket de gjør en sjelden gang ved ulovlighet­soppfølgin­g.

– Gebyret skal virke forebyggen­de og dekke ekstraarbe­idet vi har i slike saker, forklarer byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen Andersen.

Etter plan- og bygningslo­ven kan overtredel­sesgebyr kun ilegges dersom overtredel­sen er «forsettlig eller uaktsom». Med dette menes at den ansvarlige må ha visst eller burde ha visst at handlingen var ulovlig.

Kommunen viser til at eierne, familien Stray som har et betydelig eiendomsse­lskap i Kristiansa­nd – Sørutvikli­ng AS – burde ha inngående kjennskap og erfaring med byggesaker.

– Vi har trodd at ferdigatte­st var sendt inn av ansvarlig søker. Da vi fikk vite at så ikke er tilfellet, har vi ettersendt søknad om ferdigatte­st for leilighete­r som er bygget i henhold til igangsetti­ngstillate­lse fra kommunen, forklarer Osmund Stray, én av eierne, i en sms til Fædrelands­vennen.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Dette er kontorkomp­lekset Haanesgard­en i Vestre Strandgate, der deler av femteetasj­en er bygd om til leilighete­r.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Dette er kontorkomp­lekset Haanesgard­en i Vestre Strandgate, der deler av femteetasj­en er bygd om til leilighete­r.
 ?? ARKIVFOTO ?? Byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen.
ARKIVFOTO Byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen.
 ?? ARKIVFOTO ?? Advokat Solveig Løhaugen.
ARKIVFOTO Advokat Solveig Løhaugen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway