Fædrelandsvennen

Bot for å fange småfugl i limfelle

- ERLEND OLSBU

Skadedyrte­knikeren som la ut limfeller for å fange småfugl på Mcdonalds i fjor, er dømt til å betale 20.000 kroner i bot.

35-åringen ga en uforbehold­en tilståelse da han nylig møtte i Kristiansa­nd tingrett. Mannen forklarte at skadedyrfi­rmaet i lengre tid hadde forsøkt å hindre fugler i å fly inn i restaurant­en, men han hadde problemer med å finne en metode som hadde varig effekt.

Til slutt bestemte han seg for å bruke limplater, men skal ha gitt beskjed om at fellene måtte holdes under kontinuerl­ig oppsyn og at han måtte kontaktes umiddelbar­t dersom noen fugler ble fanget i fellene.

SJOKKERTE GJESTER

Bruken av fellene ble oppdaget av tre gjester som besøkte restaurant­en 10. mars i fjor. De så at en fugl satte seg fast og at en ansatt hentet et brett hvor det satt to fugler. Gjestene tok med seg brettet til en veterinær, som konstatert­e at fuglene var så skadet at de måtte avlives.

– Jeg forstår at et spisested ikke kan ha fugler flygende rundt i lokalet, men å pine dyr på denne måten kan ikke være løsningen. Jeg ble sjokkert og rett og slett rasende, sa Adina Jeanette Barsgård (26) til Fædrelands­vennen da avisen omtalte hendelsen i mars i fjor.

Det aktuelle skadedyrfi­rmaet beklaget hendelsen.

SLAPP BETINGET FENGSEL

Kristiansa­nd tingrett slår fast at bruken av fuglefelle­ne klart innebærer et brudd på bestemmels­ene i dyrevelfer­dsloven. Retten legger samtidig vekt på at den ansatte i skadedyrfi­rmaet hadde forsøkt å finne en effektiv metode i minst et halvt år.

Påtalemynd­igheten foreslo at straffen ble satt til 30 dagers betinget fengsel og 15.000 kroner i bot. Retten mente imidlertid at de mange formildend­e omstendigh­etene tilsa at det fikk holde med en bøtestraff.

I skjerpende retning viser retten til at de to spurvene ble påført store skader, og antakeligv­is betydelig stress og smerter. Retten har også sett det som skjerpende at 35-åringen var en profesjone­ll aktør.

I dommen fremgår det for øvrig at 35-åringen ble fratatt sin autorisasj­on som skadedyrte­kniker på grunn av hendelsen. Han jobber i dag som selger.

 ?? ARKIVFOTO: TINA BARSGÅRD ?? Dette er fellen som fuglene satt fastklistr­et i på på Mcdonalds i Sørlandspa­rken i fjor.
ARKIVFOTO: TINA BARSGÅRD Dette er fellen som fuglene satt fastklistr­et i på på Mcdonalds i Sørlandspa­rken i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway