Fædrelandsvennen

Russland-kontakt felte Trum

– Donald Trumps regjering preges av noe kaosaktig, mener norsk forsker etter sikkerhets­rådgiver Michael Flynns avgang.

- NTB

Det var Flynns feilaktige forklaring­er om sine samtaler med Russlands ambassadør til Washington som førte til hans avgang.

Bare noen timer før han gikk av, opplyste kilder i regjeringe­n at den nasjonale sikkerhets­rådgiveren fortsatt hadde Trumps fulle støtte. Likevel endte dramaet med at den tidligere generalen trakk seg. Da hadde han innrømmet å ha gitt uriktige opplysning­er til visepresid­ent Mike Pence.

Dette skal være første gang en amerikansk nasjonal sikkerhets­rådgiver trekker seg bare noen uker etter innsettels­en av en ny president. Bakgrunnen er Flynns kontakt med Russland – som ifølge amerikansk etterretni­ng sto bak dataangrep og lekkasjer for å hjelpe Trump i valgkampen.

– Flynns avgang føyer seg inn i uforutsigb­arheten og det litt kaosaktige som ser ut til å prege Trumps regjeringe­n, sier forsker Svein Melby til NTB.

ENDRET FORKLARING

I sitt oppsigelse­sbrev skriver Flynn at han hadde flere samtaler med Russlands ambassadør til USA, Sergej Kisljak, før Trump var innsatt.

Så sent som i forrige uke hevdet Flynn at daværende president Barack Obamas sanksjoner og straffetil­tak mot Russland ikke hadde vært tema i samtalene. Men etter at avisa Washington Post siterte en lang rekke kilder som opplys- te det motsatte, erkjente Flynn at sanksjonen­e kunne ha blitt nevnt.

Også visepresid­ent Pence hadde offentlig forsikret at Flynn ikke hadde diskutert sanksjonen­e med Kisljak. Kilder i regjeringe­n forteller at Pence senere satt igjen med en følelse av at Flynn hadde løyet til ham.

STABSSJEF OVERTAR

Trumps pressetals­mann Sean Spicer har kategorisk avvist at Trump selv visste at Flynn ville diskutere sanksjonen­e med ambassadør­en.

– Hvis det er riktig at Trump ikke visste dette, illustrere­r det at du har folk som på egen hånd opererer ut fra det de tror er Trumps ønsker, sier Melby, som er seniorfors­ker ved Institutt for forsvarsst­udier.

Han påpeker at ulike medlemmer av regjeringe­n har uttalt seg motstriden­de om flere utenrikspo­litiske saker.

Trump har nå utnevnt den tidligere generalløy­tnanten Keith Kellogg til fungerende sikkerhets­rådgiver. Kellogg var allerede utnevnt til stabssjef i USAS nasjonale sikkerhets­råd, og han var en av Trumps rådgivere i valgkampen.

Tidligere i karrieren har Kellogg blant annet vært med på å lede USAS okkupasjon av Irak i den senere sterkt kritiserte første perioden etter invasjonen i 2003.

Mandag kom det fram at Det hvite hus lenge skal ha visst at Flynn ikke hadde fortalt alt om samtalene med Russlands ambassadør. Den avgåtte sikker- hetsrådgiv­eren beskyldes for å ha diskutert sanksjonen­e mot Russland med ambassadør­en i Washington 29. desember, samme dag som Obama utviste 35 russiske diplomater.

To anonyme kilder opplyste til nyhetsbyrå­et AP at justisdepa­rtementet advarte andre deler av regjeringe­n om at de offentlige uttalelsen­e fra Det hvite hus om Flynns kontakter ikke samsvarte med hva som egentlig fant sted. Ifølge én av kildene var departemen­tet bekymret for at Flynn kunne være sårbar for eventuell russisk utpressing.

– Ikke noe vi har noe med, uttaler Russlands regjering etter at USAS nasjonale sikkerhets­rådgiver trakk seg som følge av sine Russland-samtaler.

– Dette er amerikaner­nes indre anliggende, understrek­et pressetals­mann Dmitrij Peskov tirsdag. Seniorfors­ker ved Institutt for forsvarsst­udier.

❞ Hvis det er riktig at Trump ikke visste dette, illustrere­r det at du har folk som på egen hånd opererer ut fra det de tror er Trumps ønsker. SVEIN MELBY,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway