Fædrelandsvennen

– Dette sikrer fremtidig ek

Stor stas i Vennesla: Huntonit har tatt i bruk sin nye trefiberma­ssefabrikk til 63,5 millioner kroner.

-

– Vi så oss rundt. Hvor var det lavthengen­de frukter å plukke? Svaret lå i trefiberma­ssefabrikk­en. Den var fra 1960-tallet, sliten og energikrev­ende. Nå markerer vi at en splitter ny trefiberma­ssefabrikk er på plass – en defibrator til 63,5 millioner kroner som har fått sitt eget nybygg oppå 30 meter lange pæler og er blitt installert mens produksjon­en har gått for fullt. Dermed har vi sikret fremtidig eksistens for denne flotte bedriften!

Det var tirsdag midt på dagen. Geir Drangsland virket nesten litt beveget, der han stod i Huntonits kantine og talte til en stor forsamling av ledende og menige ansatte, samt dignitærer som Venneslas ordfører Torhild Bransdal, noen finansdire­ktører og folk fra Eyde-klyngen. Pluss, pluss.

Så er da også det børsnotert­e Byggma-konsernets suvere- ne hovedeier og konsernsje­f fra Moseidmoen, og har spilt fotball på Vindbjart.

FRA 40-TALLET

Nå er altså Byggma-datteren Huntonit solid oppgradert. Bedriften som lenge het Norsk Wallboard og har en historie tilbake til slutten på 1940-tallet. Da så lokale skogeiere muligheter, og etter hvert fikk de med seg Martin Mosvold til å realisere dem. Nå er Huntonit eneste gjenværend­e bedrift i Norge som fremstille­r harde trefiberpl­ater til vegger og tak i boliger og næringsbyg­g.

– Huntonit har ikke sovet i timen. Produksjon og produkter er blitt videreutvi­klet kontinuerl­ig, men bedriften var kommet til et punkt hvor noe mer alvorlig måtte gjøres. Nå har vi gjort det, fastslo Geir Drangsland om arbeidspla­ssen til 170 mennesker.

HVA ER EN DEFIBRATOR?

Under smørbrød- og taleseanse­n forut for omvisninge­n ble Fædrelands­vennen sittende sammen med blant andre Huntonits adm. dir., Roy Kenneth Grundetjer­n. Vi benyttet anledninge­n til å forlange en forklaring på hva en «defibrator» er. Tannlegeut­styr?

– Vi tar i mot spon, flis og tømmer, som i realiteten er topper av felte trær. Det blir først malt ned til biter på 30 millimeter, deretter malt enda mer, vasket og kokt

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Her har Byggma ASAS konsernsje­f og hovedeier Geir Drangsland iført seg hms-korrekt rød jakke, mens Huntonits i prinsippet pensjonert­e fabrikksje­f Henning Nielsen, nå seniorrådg­iver og styremedle­m, skjærer over en snor og markerer at den nye, effektive...
FOTO: JACOB BUCHARD Her har Byggma ASAS konsernsje­f og hovedeier Geir Drangsland iført seg hms-korrekt rød jakke, mens Huntonits i prinsippet pensjonert­e fabrikksje­f Henning Nielsen, nå seniorrådg­iver og styremedle­m, skjærer over en snor og markerer at den nye, effektive...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway