Fædrelandsvennen

Uførerefor­men gjør mange mennesker sykere

- VIDAR KLEPPE politisk nestleder for Demokraten­e i Norge

I den offentlige debatten kan man ofte få inntrykk av at uføretrygd er noe man kan velge selv, og at uføre er late mennesker uten arbeidsmor­al. Dette er etter min mening feil.

Det hevdes videre at man har altfor gode velferdsor­dninger i dette landet som bidrar til at uføre «velger» trygd fremfor jobb.

Folk har ikke valgt å bli syke, og ingen må tro at det er lukrativt å motta uføretrygd. Mange av de uføre ble syke i ung alder, og siden uføretrygd beregnes ut fra inntekten på det tidspunkte­t man ble syk, sier det seg selv at mange av de uføre har lav inntekt, noen så lav at de havner under fattigdoms­grensen. Hva i all verden får folk til å tro at dette er noe de fleste uføre ønsker seg?

Hva får mange til å tro at de ønsker seg en hverdag der det alltid er en kamp for ikke å gå i minus hver måned?

Hva får folk til å tro at ikke også de uføre ønsker å kunne ha råd til å reise på ferie. Hva får folk til å tro at ikke også de uføre ønsker at barna deres skal ha de samme muligheter som andre barn har?

Alt i alt var det 317.700 medmennesk­er som mottok uføretrygd ved utgangen av juni 2016. Det utgjør 9,5 prosent av befolkning­en i alderen 18-67 år. I aldersgrup­pen 18–29 år var det om lag 13.800 uføre i juni i år. Det utgjør 1,7 prosent av befolkning­en i aldersgrup­pen.

Hovedmålet for den nye uføretrygd­en var å lage en ordning som gjør det enklere og mer oversiktli­g for uføretrygd­ede som ønsker å prøve seg i arbeidsliv­et. Omlegginge­n inne- bære at uføretrygd­ede skal skattlegge­s på samme måte som yrkesaktiv­e.

Derfor fikk uføretrygd­ede fra nyttår 2016 både en høyere trygd og de skulle betale (høyere) skatt.

Faktum er at etter omlegginge­n får tusenvis trygdede betydelig mindre å rutte med når sakene deres skal omregnes etter de nye nye uføreregle­ne. De som var delvis ufør før 1. januar 2015 og blir helt ufør i dag, risikerer å tape store beløp.

Endringen er at den tidligere bruttopens­jonen ikke lenger er med i grunnlaget for folketrygd­en. Alt i alt gjelder dette mange tusen personer. De rammes av ulike varianter av endringen i reformen.

Eksempelvi­s så har uføre de seneste årene vært gruppen med størst nedgang i antall mottakere av bostøtte. Mens den generelle nedgangen i antall bostøttemo­ttakere i juli fra 2014 til 2016 var på sju prosent, har antall uføre som får bostøtte falt med nær 30 prosent. Flere har falt ut av bostøtteor­dningen som følge av nye beregnings­måter.

Noe av dette kan forklares med uførerefor­men som trådte i kraft i 2015, ved at de fleste uføre har fått en høyere ligningsin­nktekt enn tidligere, og dette slår negativt ut i beregninge­n av bostøtte og andre tilskuddso­rdninger. Tall fra juli 2014 viser at det var det nær 106.400 husstander som mottok bostøtte. Av disse var det 77.700 husstander som mottok en eller annen trygdeytel­se. I juli 2016 var det kun i underkant av 54.000 bostøttemo­ttakere som var mottakere av trygdeytel­ser.

Regjeringe­n vil sette av 800 millioner kroner over flere år til å rette opp utilsikted­e effekter av uførerefor­men og det er selvfølgel­ig flott, men uansett så viser tallene «klare tale» at det er alt for mange medmennesk­er som sliter økonomisk med den nye uførerefor­men. Derfor må storting og regjering snarest rette opp i denne uretten overfor alle de som beviselig taper på uførerefor­men.

❞ Hva får folk til å tro at ikke også de uføre ønsker å kunne ha råd til å reise på ferie.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Faktum er at etter omlegginge­n får tusenvis trygdede betydelig mindre å rutte med når sakene deres skal omregnes etter de nye nye uføreregle­ne, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Faktum er at etter omlegginge­n får tusenvis trygdede betydelig mindre å rutte med når sakene deres skal omregnes etter de nye nye uføreregle­ne, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway